LSV podnosi Predlog deklaracije u Skupštini APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 01. 2014. | Komentara: 0

LSV podnosi Predlog deklaracije u Skupštini APV

Novi Sad, 21. januar - Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podneće Predlog deklaracije kojom bi se pokrajinski parlament izjasnio o potrebi promene Ustava i ponovnom definisanju položaja AP Vojvodine u okviru Republike Srbije.

K

O tome je juče obavestila koalicione partnere u Skupštini AP Vojvodine,  Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara.

Kao što smo i upozoravali pozivajući na bojkot ustavnog referenduma 2006. godine, ovaj Ustav je loš i moraće da se menja zbog niza nedostataka, počev od odredbi koje koče evropske integracije, zaključno sa onima koje omogućavaju gušenje i obesmišljavanje autonomije Vojvodine.

Pre bilo koga drugog, o položaju Vojvodine u okviru postojećeg i eventualnom pisanju budućeg Ustava trebalo bi da se izjasne poslanici i poslanice Skupštine AP Vojvodine.

Rasprava o ovoj deklaraciji će biti prilika da poslanici i poslanice iz svih parlamentarnih stranaka u Skupštini AP Vojvodine javno i jasno kažu pred svojim biračima da li je položaj Vojvodine održiv u ovom i ovakvom Ustavu Srbije, koji je moguće kršiti kada Vojvodinu treba zakidati za milijardu evra, a mora se poštovati kada njene institucije svodi na nivo mesne zajednice.   

Odluka Ustavnog suda u vezi sa Statutom AP Vojvodine, odluka USS da ospori više odredbi Zakona o nadležnostima, otezanje u vezi sa donošenjem Zakona o finansiranju nadležnosti, kršenje ustavne odredbe o najmanje sedam odsto budžeta, samo su neki od pokazatelja da je krajnji trenutak za početak rasprave o aktuelnom i budućem položaju i autonomiji Vojvodine u Republici Srbiji.

I sigurno je da dijalog na tu temu mora krenuti iz Skupštine AP Vojvodine.


Branislav Bogaroški

potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine,
i predsednik poslaničkog kluba LSV
u Skupštini AP Vojvodine



Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook