LSV-VOJVOĐANI: Borba protiv afričke svinjske kuge mora biti sistemska, striktna i neselektivna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 02. 08. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Borba protiv afričke svinjske kuge mora biti sistemska, striktna i neselektivna

Novi Sad, 2. avgust 2023 - Bez obzira na uporne apele Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI, institucije sistema i dalje reaguju na isti način kao i prethodnih godina - usporeno i kratkotrajno. Afrička svinjska kuga, pored nemerljivih posledica koje trpi ceo stočni fond, još jednom je ogolila potpunu nesposobnost države da se izbori s elementarnim problemima koji već decenijama muče naše poljoprivrednike.

LSV

LSV-VOJVOĐANI smatra da je krajnje vreme za ozbiljno rešavanje ovog problema. Umesto ad-hoc reakcija, bez jasnog dugoročnog plana i programa, neophodno je hitno uspostavljanje sistemskih rešenja. Ključna mera, kako se ovako nešto ne bi ponovilo, jeste izuzetno striktna i neselektivna kontrola.

Zahtevamo hitno i odlučno pojačanje kontrole žive stoke. Svedoci smo višegodišnjeg nekontrolisanog ponašanja  trgovaca i nakupaca, koje ne jenjava ni u ovom trenutku. Trenutni nekontrolisani uvoz lekova i lečenje životinja na sopstvenu ruku, bez veterinarskog nadzora, dodatno dolivaju ulje na vatru i dovode do ekspanzije bolesti. Veterinari, njihova stručnost i znanje su nam neophodni u ovom trenutku i svako odstupanje od njihovih saveta i uputa nikako ne može smiriti celokupnu situaciju.

Realnost nam je više puta potvrdila da dosadašnja kaznena politika nije dala željene rezultate. Stoga ističemo potrebu za pooštravanjem mera, posebno u slučajevima kada prilikom transporta svinja odgovorno lice nema adekvatnu papirologiju. Takođe, neophodno je svako neprijavljivanje obeležavanja svinja adekvatno kazniti. Država bi trebala doneti odluku o zabrani povrata štete onima koji nisu odgovorno postupali, jer neodgovorno ponašanje ugrožava ne samo poljoprivrednike, već i celokupno stanovništvo.

Naglašavamo da ovo nije samo pitanje stočara, ovo je pitanje sigurnosti hrane, zdravlja građana i opstanka ruralnih područja. Ako vlast ne preduzme hitne i odlučne mere, posledice će biti katastrofalne za celokupnu državu.

Saša Šućurović
predsednik poslaničke grupe Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini AP Vojvodine
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook