LSV-Vojvođani: Tužno je što patrijarhu Porfiriju smetaju prava žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 28. 06. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Tužno je što patrijarhu Porfiriju smetaju prava žena

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da prestane da relativizuje ženska prava i počne da koristi svoj autoritet u cilju stvaranja boljeg društva u kojem ne postoji nasilje.

Novi Sad, 28. jun 2023 - Nažalost, umesto da patrijarh povede društveni dijalog na temu femicida i činjenice da je samo u prvih 20 meseci ove godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 18 žena, on je poveo „rat“ protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti u kom mu smeta rodno senzitivan jezik.

LSV

Tužno je što se žene u Srbiji, u trećoj deceniji XXI veka, suočavaju sa napadima na njihova osnovna prava.

Još je tužnije što ti napadi dolaze i od strane patrijarha Porfirija, kojeg su mnogi smatrali za vesnika pozitivnih promena u SPC.

Promena u SPC očito nema.

Promena u društvu mora biti, a pozicija žena u njemu mora biti u skladu sa modernim vremenom u kom živimo.

Žene su pobeđivale kad god su se borile za svoja prava, zato što su osnovna ljudska prava jača od svake zabrane i diskriminacije i nešto što je temelj modernog i demokratskog sveta.

Pobediće i u ovoj borbi u Srbiji, sa patrijarhom na svojoj strani ili bez!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI
Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Saopštenja | Nedelja, 09. 06. 2024. | Komentara: 0

A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i sabor za ispravnu pijaću vodu, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook