LSV-Vojvođani: Tužno je što patrijarhu Porfiriju smetaju prava žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 28. 06. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Tužno je što patrijarhu Porfiriju smetaju prava žena

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da prestane da relativizuje ženska prava i počne da koristi svoj autoritet u cilju stvaranja boljeg društva u kojem ne postoji nasilje.

Novi Sad, 28. jun 2023 - Nažalost, umesto da patrijarh povede društveni dijalog na temu femicida i činjenice da je samo u prvih 20 meseci ove godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 18 žena, on je poveo „rat“ protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti u kom mu smeta rodno senzitivan jezik.

LSV

Tužno je što se žene u Srbiji, u trećoj deceniji XXI veka, suočavaju sa napadima na njihova osnovna prava.

Još je tužnije što ti napadi dolaze i od strane patrijarha Porfirija, kojeg su mnogi smatrali za vesnika pozitivnih promena u SPC.

Promena u SPC očito nema.

Promena u društvu mora biti, a pozicija žena u njemu mora biti u skladu sa modernim vremenom u kom živimo.

Žene su pobeđivale kad god su se borile za svoja prava, zato što su osnovna ljudska prava jača od svake zabrane i diskriminacije i nešto što je temelj modernog i demokratskog sveta.

Pobediće i u ovoj borbi u Srbiji, sa patrijarhom na svojoj strani ili bez!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI




Saopštenja | Četvrtak, 08. 08. 2024. | Komentara: 0

Hoće li Zrenjanin i Vršac povezivati leteći voz, pošto je Vučićeva vlast iščupala pruge?

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti trase nekadašnjih železničkih pruga koje su povezivale Zrenjanin i Vršac, Sentu i Kanjižu, Beočin i Petrovaradin, Bečej i Brbas ili Bač i Odžake.
Saopštenja | Sreda, 07. 08. 2024. | Komentara: 0

Ministarka Zavetnica nedostojna i nesposobna

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOÐANI zahteva ostavku ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Ðurđević Stamenkovski zbog lažnog predstavljanja formalnog obrazovanja.
Saopštenja | Ponedeljak, 05. 08. 2024. | Komentara: 0

Obeležena 308. godišnjica Petrovaradinske bitke

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI i odbornica u Skupštini grada Novog Sada Maja Mrnuštik prisustvovala je danas obeležavanju 308. godišnjice Petrovaradinske bitke, u kojoj je saveznička vojska, pod vođstvom princa Eugena Savojskog, porazila Osmanlije i sprečila njihovo napredovanje u Evropu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook