LSV: Zaštitnik građana da spreči kršenje prava građana koji žive izvan Beograda

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 27. 12. 2022. | Komentara: 0

LSV: Zaštitnik građana da spreči kršenje prava građana koji žive izvan Beograda

Novi Sad, 27. decembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od zaštitnika građana Republike Srbije Zorana Pašalića da pokrene postupak protiv svih odgovornih u političkom sistemu naše zemlje koji su odgovorni za ogromne razlike u iznosu budžeta grada Beograda u odnosu na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i lokalne samouprave.

LSV

Budžet grada Beograda za 2023. godinu iznosi 205,5 milijardi dinara, a budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine je gotovo duplo manji, odnosno 108,5 milijardi dinara.

Ako se ovi brojevi posmatraju po glavi svakog stanovnika, za svakog građanina Beograda odvaja se preko 1.000 evra godišnje, a za građanina Vojvodine oko 500 evra godišnje.

Da li to neko poručuje da građani Beograda vrede duplo više od građana Vojvodine?

Centralizacija u Srbiji već je odavno poprimila elemente bezobrazluka.

Pored velikog budžeta, Vlada Srbije iz svoje budžetske rezerve redovno daje finansijske injekcije glavnom gradu.

Tako i ne čude vesti da Beograd svakom detetu poklanja vaučere od 6.000 dinara, najavljuju se besplatni udžbenici, besplatni smeštaj u vrtiću i mnoge druge povlastice o kojima građani ostatka zemlje mogu samo da sanjaju.

Kada se uzme u obzir da su zarade u Beogradu za 30% više od prosečne, jasno je da Beograd postaje država za sebe, a svemu ostalom je predodređena uloga pustinje.

Srbija krši i svoj Ustav i svoje zakone, a krši i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je ratifikovala još 2007. godine.

Baš zato, LSV očekuje da zaštitinik građana Pašalić započne proceduru utvrđivanja odgovornosti za ovakvo stanje i da predloži mere koje će ispraviti ovu nepravdu.

Života ima i izvan Beograda.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saša ŠućurovićSaopštenja | Petak, 31. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Novim Zakonom o policiji formirati tužilačku policiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine snažno podržava predlog tužioca Predraga Milovanovića, člana Državnog veća tužilaca, da se zahteva uvođenje tužilačke policije u naš pravosudni sistem. 
Saopštenja | Četvrtak, 30. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Kabinet Ane Brnabić slep na loše stanje u sistemu protivgradne zaštite

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se bliži period godine u kojem postoji velika mogućnost za pojavu oluja praćenih gradom.
Saopštenja | Utorak, 28. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Napadi na advokata Čedomira Stojkovića su šovinizam koji cela država mora da osudi

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od države da zaštiti advokata i aktivistu Čedomira Stojkovića od šovinističke rulje, a da vlasti prestanu sa koketiranjem sa osuđenim ratnim zločincima i režimom Vladimira Putina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook