Marton (LSV): Poziv SPC direktorima beogradskih škola protivustavan i protivzakonit

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 25. 05. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Poziv SPC direktorima beogradskih škola protivustavan i protivzakonit

Novi Sad, 25. maj 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Ministarstva prosvete i Školske uprave grada Beograda da u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama spreče mešanja Srpske pravoslavne crkve u funkcionisanje škola.

LSV

Javnost je informisana o dopisu Srpske pravoslavne crkve upućenom direktorima osnovnih i srednjih škola u Beogradu, u kom se pozivaju da oni, nastavnici i učenici učestvuju u Spasovdanskoj litiji koja će danas biti organizovana.

Država Srbija, svojim najvišim pravnim aktom, snažno naglašava njen svetovni karaktar, pa tako član 11. Ustava kaže da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Niko ne želi da sprečava verske zajednice da obeležavaju svoje praznike, ali je njihovo mešanje u sferu državnih poslova, krajnje nedopustivo, protivustavno i protivzakonito.

Đaci se iz škola ne mogu pustiti bez dozvole njihovih roditelja.

Očekujemo od vlasti i predstavnika Školske uprave Beograda da nastupe u skladu sa svetovnim karakterom države i zaštite osnovne pravne temelje našeg društva.

A građani Srbije su pokazali da je vreme straha prošlo. Glasno poručuju da njihovu decu više niko neće ugrožavati i ponižavati.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 26. 07. 2024. | Komentara: 0

Zašto RTS prenosi međunarodne nastupe samo beogradskih klubova?

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI postavlja pitanje rukovodstvu javnog medijskog servisa Srbije, odnosno RTS-u – zašto državna medijska kuća juče nije prenosila fudbalske utakmice naših predstavnika u takmičenjima UEFA?
Saopštenja | Četvrtak, 25. 07. 2024. | Komentara: 0

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić da podnese ostavku

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva da gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podnese ostavku na funkciju koju obavlja.
Saopštenja | Sreda, 24. 07. 2024. | Komentara: 0

Osuđujemo izjavu Milice Đurđević Stamenkovski kojom relativizuje akušersko nasilje

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje izjavu ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkovski kojom relativizuje akušersko nasilje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook