Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

Novi Sad, 07. mart 2023 - Za Međunarodni dan žena, 8. mart, pozivamo sve muškarce, sve žene, sve predstavnike institucija da nam, umesto karanfila, poklone inicijativu da država pokrene sinhronizovanu politiku protiv femicida.

LSV

Da pojednostavimo: Nećemo karanfile – hoćemo državne antifemicid alate!

Pokloniti inicijativu za nas znači uložiti napor da se učini najviše što se može da, umesto crnih hronika i ponekog uličnog protesta protiv femicida, bude aktivirana svaka moguća stepenica državnog i društvenog sistema da se on iskoreni.

Uzaludno je čekati da država i njene institucije same povedu rat protiv ove bolesno-nastrane pošasti ubijanja žena od strane njihovih partnera.

Sutra, umesto da odete do cvećare, pitajte svog kolegu iz Centra za socijalni rad šta bi moglo da se uradi da se zaštite žene koje partneri ubijaju jer smatraju da su im nešto dužne.

Umesto odlaska u cvećaru, pitajte koleginicu da li postoji neka lokalna inicijativa koja se bori da se angažovanijim pristupom društva menja svest nasilnika i donirajte tih 300 dinara njima.

Na 8. mart predložite kolegama sa fakulteta da se uradi ozbiljna studija o mogućem sistemskom rešavanju femicida.

Umesto karanfila, u ime svih nas, pitajte kolegu policajca šta bi njima pomoglo da se efikasnije bore protiv ubica svojih partnerki.

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, umesto karanfila ženama za 8. mart, traže od vas da svako pojedinačno pita, zahteva, pokreće akciju, razgovara na kafi sa komšinicom, uplati malu donaciju, izađe na ulični protest ili napiše tri rečenice na svom profilu na društvenim mrežama da je sutra početak nove ere. To je era u kojoj ne čekamo da nam pitanje zaustavljanja ubijanja žena rešava neko drugi, nego mi sami, od sitnih do ogromnih koraka, samostalno, grupno, institucionalno – na svaki način, a pre svega to očekujemo od države.

Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora LSVSaopštenja | Utorak, 06. 06. 2023. | Komentara: 0

Kostreš pisao ambasadorima SAD, Kanade i Velike Britanije povodom godišnjice iskrcavanja u Normandiji

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je danas dopis ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije povodom godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.
Saopštenja | Nedelja, 04. 06. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani: Zašto plaćamo skuplji dizel i gas od država EU?

Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su istrajni u svojim apelima da država zaustavi zloupotrebu tržišta nafte i gasa, kao i pljačku građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 01. 06. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Čast nam je što smo na meti šešeljevke Nataše Jovanović. Ponovo ćemo ih pobediti!

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI najoštrije osuđuje jezik mržnje narodne poslanice Srpske napredne stranke Nataše Jovanović, koja je u toku jučerašnjeg nastupa na sednici Narodne skupštine Republike Srbije najprizemnije targetirala poznate glumce, umetnike, naučnike i brojne javne ličnosti, a među njima i portparola LSV-VOJVOĐANI Aleksandra Martona.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook