Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

Novi Sad, 07. mart 2023 - Za Međunarodni dan žena, 8. mart, pozivamo sve muškarce, sve žene, sve predstavnike institucija da nam, umesto karanfila, poklone inicijativu da država pokrene sinhronizovanu politiku protiv femicida.

LSV

Da pojednostavimo: Nećemo karanfile – hoćemo državne antifemicid alate!

Pokloniti inicijativu za nas znači uložiti napor da se učini najviše što se može da, umesto crnih hronika i ponekog uličnog protesta protiv femicida, bude aktivirana svaka moguća stepenica državnog i društvenog sistema da se on iskoreni.

Uzaludno je čekati da država i njene institucije same povedu rat protiv ove bolesno-nastrane pošasti ubijanja žena od strane njihovih partnera.

Sutra, umesto da odete do cvećare, pitajte svog kolegu iz Centra za socijalni rad šta bi moglo da se uradi da se zaštite žene koje partneri ubijaju jer smatraju da su im nešto dužne.

Umesto odlaska u cvećaru, pitajte koleginicu da li postoji neka lokalna inicijativa koja se bori da se angažovanijim pristupom društva menja svest nasilnika i donirajte tih 300 dinara njima.

Na 8. mart predložite kolegama sa fakulteta da se uradi ozbiljna studija o mogućem sistemskom rešavanju femicida.

Umesto karanfila, u ime svih nas, pitajte kolegu policajca šta bi njima pomoglo da se efikasnije bore protiv ubica svojih partnerki.

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, umesto karanfila ženama za 8. mart, traže od vas da svako pojedinačno pita, zahteva, pokreće akciju, razgovara na kafi sa komšinicom, uplati malu donaciju, izađe na ulični protest ili napiše tri rečenice na svom profilu na društvenim mrežama da je sutra početak nove ere. To je era u kojoj ne čekamo da nam pitanje zaustavljanja ubijanja žena rešava neko drugi, nego mi sami, od sitnih do ogromnih koraka, samostalno, grupno, institucionalno – na svaki način, a pre svega to očekujemo od države.

Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora LSVSaopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.

Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani moraju da imaju ispravnu pijaću vodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, posle nestanka električne energije u nekoliko susednih zemalja, da „Srbija mora da ima struju“. 
Saopštenja | Četvrtak, 20. 06. 2024. | Komentara: 0

Zar u Vojvodini ili Nišu nema porodica kojima je potrebna pomoć?

Vest da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredelilo 10 miliona dinara za tri projekta lokalnih samouprava iz Republike Srpske samo je još jedan u nizu primera izostanka bilo kakve strategije za rešavanje demografskih problema u Srbiji.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook