Nedopustive izjave ministra Šarčevića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 31. 01. 2019. | Komentara: 0

Nedopustive izjave ministra Šarčevića

Novi Sad, 31. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje izjavu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, povodom podrške akademske zajednice građanskim protestima u Srbiji. Izjašnjavajući se o toj podršci, ministar Šarčević je izjavio da na spisku potpisanih nema „ozbiljnih imena“ i da se na spisku nalazi „pola penzionera i pola nekih mladih istraživača,koji su počeli tek juče da rade“.

LSV

Zahtevamo od ministra Šarčevića da odgovori na osnovu kog ovlašćenja deli naučnu zajednicu na „ozbiljna“ i „neozbiljna“ imena i prema kojim kriterijumima? Podsećamo ministra da ministarstvo godinama nije u stanju da završi izradu registra istraživača Srbije, niti da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, te naučna zajednica niti zna čime raspolaže po pitanju naučne produkcije, niti je u stanju da u toj produkciji napreduje jer je zarobljena zastarelim projektima sa manjkom opreme. Postojeći projektni ciklus je na snazi protivno zakonima i samo zahvaljujuću nesposobnosti ministarstva da raspiše nove konkurse, zbog čega čitavu naučnu zajednicu drži u stanju neizvesnosti i pritisaka.

Nazivajući najiskusnije članove naučne zajednice „penzionerima“ umesto onima koji su ceo život posvetili nauci u Srbiji, obrazujući generacije mladih akademskih građanki i građana, ministar Šarčević jasno poručuje koliko država vrednuje naučni i prosvetni rad u Srbiji. Nazivajući mlade istraživače koji planiraju da razvijaju nauku u budućnosti „nekim mladim istraživačima“ koji su „tek počeli juče da rade“, ministar jasno poručuje kako država planira da vrednuje ovaj rad i u budućnosti. Omalovažavajući mlade naučnike u Srbiji, ministar im je poručio da za njih nema mesta u ovom društvu i da je odlazak iz Srbije najbolje rešenje za njih.

Podsećamo ministra Šarčevića da su mladi istraživači, koji su tek počeli da rade, budućnost ove zemlje i generator znanja i budućeg obrazovanja mladih, ali i zamajac razvoja čitavog društva. Stoga, očekujemo od ministra Šarčevića da povuče spornu izjavu i da se izvini akademskoj zajednici, zbog javnog omalovažavanja naučnika koji su pod teškim uslovima ostali u Srbiji.

 

Dušan Jakovljev
Predsednik Političkog saveta
Lige socijaldemokratije Vojvodine




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook