Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Novi Sad, 25. mart 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.

LSV

Učesnici naučnog skupa „Pravni aspekti i posledice zakona o rodnoj ravnopravnosti“, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske, zatražili su od izvršne i zakonodavne vlasti da pokrenu postupak za stavljanje van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti i dela Zakona o zabrani diskriminacije.

Na ovaj način crkva ulazi u domen koji nije predviđen Ustavom i prelazi strogo propisanu granicu razdvajanja od države, što je jasno propisano članom 11. Ustava.

Treba istaći da je donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti imalo veliko utemeljenje u činjenici da je Republika Srbija još uvek država u kojoj suštinske ravnopravnosti nema, što je dokazano ne samo brojem femicida, mnogobrojnim slučajevima rodno zasnovanog nasilja, ali i nasilja prema drugim ranjivim društvenim grupama, i da je na polju ravnopravnosti još mnogo nezavršenog posla.

Umesto da se ravnopravnost jača, a zakonski okvir nadograđuje i dodatno poboljšava, dolaze napadi od Srpske pravoslavne crkve, ali i njenog samog patrijarha.

Svojim stavom pokazuju koliko ne poštuju žene i bilo šta žensko, posebno kada daju sebi za pravo da komentarišu „obavezu“ žena da rađaju više ili slično, za šta su potpuno nekompetentni i neovlašćeni.

Crkva bi trebala da napusti govor mržnje i propagiranje neravnopravnosti, te da se posveti istinskoj borbi za bolje društvo u Srbiji.

Od poglavara i drugih velikodostojnika SPC čujemo napade na ljude koji drugačije misle i bore se za svoja prava, ali nikako da čujemo osude kriminala, ratnih zločina, pedofilije u crkvi, masovnu pojavu femicida i nasilja nad ženama...
O tome se ćuti!

Društvo mora da iznađe snage da se odupre ovakvim pritiscima, jer će povlačenje značiti povratak nekoliko vekova unazad, a to Srbija sebi ne sme da dozvoli.

Bojan Kostreš
predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI



Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook