Nikolićeva izjava je primer eugenike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 26. 01. 2016. | Komentara: 0

Nikolićeva izjava je primer eugenike

NOVI SAD, 26. januar - Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine sa nevericom i žaljenjem konstatuje da je predsednik Tomislav Nikolić u još jednom javnom istupu manifestovao zapanjujuć stepen neukosti, izlažući javnoj poruzi državu na čijem se čelu nalazi. 


Podsećamo predsednika Nikolića i javnost da narativ o „srpskom genetskom materijalu i kodu“ pripada ideologiji rasizma. Takođe, stav Tomislava Nikolića da će Banka za matične ćelije „sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda“, osim što je naučno neistinita – može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o „superiornim“ i „inferiornim“ rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u XX veku. 

Ukazujemo javnosti, ali i samom predsedniku Nikoliću, da su osnov svake nauke, između ostalog, naturalizam, materijalizam, skepticizam i kritička misao, te je pozivanje na boga, kao što je bio slučaj sa jučerašnjim predsednikovim govorom na polaganju kamena temeljca za izgradnju jedne naučne ustanove – u stvari negacija naučnog pogleda na svet. Pri tome, on je pogazio načelo jednakosti građana i ustavni princip sekularnosti, ali i izvrgao ruglu sve ljude u Srbiji kojima je nauka poziv. 

Posao svake moderne i uređene države jeste da obezbedi što bolje uslove i povoljnije okruženje naučnicima i drugim darovitim pojedincima u društvu, a ne da ih svesno ili nesvesno ponižava besmislicama i rasističkim idejama o nacionalnom genetskom materijalu. Nauka u Srbiji je odavno ugrožena zbog bednog materijalnog statusa, a sve češći udari predsednika Nikolića na profesionalni i moralni integritet naučnih radnika čine njihov položaj u Srbiji još težim.

Stručni savet za nauku 
i tehnološki razvoj 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook