Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Novi Sad, 23. februar 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.

LSV

Očito je da našim vlastima na odgovara protivljenje agresiji Rusije na Ukrajinu, ali i kritika diktatorskih režima Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Ustav Republike Srbije, u svom članu 17, garantuje sva prava stranim državljanima, pa tako i pravo na slobodu misli.

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu svedočili smo nizu sramotnih odluka naših vlasti, a primer hapšenja ruskog aktiviste Andreja Pivovarova u Sankt Peterburgu, kao i uloga naše Bezbednosno-informativne agencija (BIA) i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u tom hapšenju, jasno ukazuju na protivustavno delovanje delova našeg državnog aparata.

Aleksandar Vulin  je za ovakvo postupanje primio i najviši orden ruske Federalne službe bezbednosti.

Odluka o proterivanju gostiju naše države je necivilizacijska, posebno kada se zna kakav je tretman osoba koje su u Rusiji i Belorusiji protivnici režima. U poslednjih sedam dana svedočili smo smrti lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, kao i beoloruskog novinara i aktiviste Ihara Lednika.

Tražimo od celokupne demokratske javnosti Srbije da stane uz Gnjota i Koposinovu i tako spreči ugrožavanje njihovih života.

Srbija mora biti moderna, evropska i demokratska država, a ne rupa na tepihu Evrope i ruska gubernija.

Bojan Kostreš
predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook