Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 25. 01. 2022. | Komentara: 0

Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Novi Sad, 25. januar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

LSV

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.

LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.

Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.

LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.

Saša Šućurović
predsednik Izvršnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 28. 10. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina mnogo izgubila zbog postojećeg Ustava

Novi Sad, 28. oktobra - Pre više od pet godina Liga socijaldemokrata Vojvodine i Bojan Kostreš tada na čelu Skupštine AP Vojvodine, upozoravali su da Ustav nije dobar. Pozvali smo zatim građane da bojkotuju ustavni referendum i taj referendum 28. i 29. oktobra u Vojvodini nije prošao.
Saopštenja | Utorak, 25. 10. 2011. | Komentara: 1

Hitna rasprava o obustavi godišnje registracije traktora

NOVI SAD, 25. oktobar - LSV je u prethodnih nekoliko meseci, u više od 200 mesta širom Vojvodine sakupila preko 30 hiljada potpisa podrške inicijativi da se hitno promeni odluka Vlade Republike Srbije i da se registracija traktora, kombajna, prikolica i ostalih poljoprivrednih mašina plaća samo jednom, a ne svake godine.
Saopštenja | Četvrtak, 13. 10. 2011. | Komentara: 0

Samo fašistima se ne vraća imovina

NOVI SAD - Predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić Dejanović i Zakonodavnom odboru podnela sam zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju oduzete imovine i obeštećenju koji se odnosi na pravo restitucije pripadnika okupacionih snaga.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook