Ponoviti suđenje Kepirou

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Ponoviti suđenje Kepirou

LSVNOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da nadležni državni organi Srbije zatraže od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou koji je danas, pred sudom u Budimpešti oslobođen krivice za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma 1942. godine. Nakon ovog suđenja, ostao je bolan utisak da je na odluku suda uticala Kepirova starost i zdravstveno stanje, a što su skandirajući potencirale i njegove pristalice.

Ako je Kepiro ostario, zločin u kojem je od 20. do 23. januara 1942. godine ubijeno ili pod led na Dunavu gurnuto 1.246 Jevreja, Srba i Roma i dan danas je bolna rana na srcu Novog Sada i svih građana koji su tada izgubili najmilije.

Kada se tome doda i da je ovaj nekadašnji kapetan mađarske žandarmerije krajem Drugog svetskog rata bio dva puta osuđen na zatvorske kazne zbog spomenutih zločina i da je zbog toga pobegao u Argentinu, najmanje što žrtve zaslužuju jeste da se suđenje ponovi. Bez obzira na Kepirove godine i zdravlje.

Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 22. 07. 2016. | Komentara: 0

LSV najoštrije osuđuje poništavanje presude Stepincu

NOVI SAD, 22. jul - LSV najoštrije osuđuje poništavanje presude nadbiskupu Alojziju Stepincu kao još jedan opasan revizionistički potez koji ne doprinosi kulturi suživota i politici pomirenja u regionu. Skandalozno je i čisto političko obrazloženje zagrebačkog Županijskog suda o tome da je reč o “ispunjavanju volje kardinala Stepinca”. Sud koji sebe naziva u obrazloženju slobodnim, čini se da je jedino bio slobodan od utvrđenih istoriografskih znanja o prošlosti i elementarne etike.

Saopštenja | Četvrtak, 21. 07. 2016. | Komentara: 0

Nikoliću bliže evroazijske od evropskih integracija

BEOGRAD – Komentarišuči neizjašnjavanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića o otvaranju poglavlja u procesu evropskih integracija, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je za list Danas da su Nikoliću bliže evroazijske nego evropske integracije.
Saopštenja | Utorak, 19. 07. 2016. | Komentara: 0

Ne zaboraviti antifašiste, boriti se protiv fašizma svakoga dana!

NOVI SAD, 19. jul - Ovog jula navršava se osamdeset godina od kada su antifašisti u Španiji pokazali kako se beskompromisno bori protiv fašizma i za elementarne demokratske slobode. Španski građanski rat je bio prvi veliki sukob fašizma i antifašizma koji je pokrenuo idealizam miliona ljudi u želji da slome najveće zlo savremenog sveta. U tom ratu, terorom i politikom masovnih ubijanja civila i brisanjem sa lica zemlje čitavih naselja,fašizam i nacionalizam su pokazali svoje pravo lice.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook