Prihvatiti preporuke EU za doktorate i ukidanje prijemnih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 06. 07. 2017. | Komentara: 0

Prihvatiti preporuke EU za doktorate i ukidanje prijemnih

Novi Sad, 06. jul 2017 - Preporuke eksperata Saveta Evrope i Evropske unije koje se odnose na pitanje sticanja zvanja doktora nauka i uključivanje stranih stručnjaka u ocenjivanje doktorskih teza, uravnotežavanje razvoja naučnih centara širom zemlje i ukidanje prijemnih ispita za fakultete, podržava Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine. 

LSV

Ove preporuke su predstavljene u okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ u Beogradu.
 
Smatramo da je pomoć evropskih institucija od velikog značaja za napredak nauke u Srbiji imajući u vidu probleme naučne zajednice na koje smo upozoravali više puta, a koji još uvek nisu rešeni. Podsećamo na dalje odlaganje konkursa za naučne projekte Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i pitanje spornih doktorata, o kojima se već duže vreme govori u javnosti, i dalje ostaju nerešeni. Veoma je važno to što preporuke Saveta Evrope otvaraju pitanje sticanja zvanja doktora nauka, kao i pitanje uključivanja stranih stručnjaka u ocenjivanje doktorskih teza u Srbiji što će unaprediti njihov kvalitet, ali i dovesti do jačanja saradnje sa stručnjacima iz inostranstva, čiji značaj smo isticali nekoliko puta do sad.
 
Od velikog značaja je i činjenica da projekat sugeriše otvaranje pitanja o koncentraciji kadra na Beogradskom univerzitetu, što dovodi ostale univerzitete u neravnopravan položaj. Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je nekoliko puta ukazivao na potrebu decentralizacije univerziteta i uravnoteženog razvoja naučnih centara širom zemlje. Podsećamo da samo u Beogradu postoji dvocifren broj instituta za društveno-humanističke nauke, dok u Vojvodini ne postoji nijedan.
 
Dodatno apelujemo na Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da ozbiljno razmotri preporuku o ukidanju prijemnih ispita za fakultete. Ovu preporuku ne treba shvatiti samo kao modifikaciju upisa na visoko-školske ustanove, već kao potrebu za reformom celokupnog sistema obrazovanja u Srbiji. Kao razlog preporuke navodi se povlašćeni položaj imućnijih đaka, koji su u mogućnosti da plate pripreme za prijemni ispit. Međutim, moramo biti svesni činjenice da se u današnje vreme plaćaju pripreme i za polaganje mature u srednjim školama. Stoga ova preporuka mora biti shvaćena kao apel Ministarstvu da uloži dodatne napore da se kvalitet školovanja u Srbiji dovede na takav nivo da svi đaci koji su uspešno završili srednje obrazovanje mogu da polože preporučeni standardizovani matrurski ispit. 

Velika socijalna nejednakost u Srbiji ne bi smela na tako direktan način da se izrazi kroz neravnopravnost mladih ljudi u obrazovnom sistemu, već se mora težiti društvu jednakih šansi koje se najpre ostvaruje kroz pravo na kvalitetno obrazovanje.


                       Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook