Radnici u Srbiji radili 6,4 sati više od radnika svih zemalja EU, a jedva preživljavaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 18. 07. 2023. | Komentara: 0

Radnici u Srbiji radili 6,4 sati više od radnika svih zemalja EU, a jedva preživljavaju

Novi Sad, 18. jul 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani upozorava na sve teži položaj radnika i poziva predstavnike vlasti da obrate pažnju na to kako se radnici tretiraju, te angažuje sve raspoložive mehanizme da im obezbedi bolje uslove rada.

LSV

Naša dosadašnja upozorenja potvrđuje i poslednje istraživanje Evrostata koje pokazuje da su radnici u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. godine radili prosečno 42,1 sat nedeljno što je 6,4 sati više od proseka svih zemalja Evropske unije.

Osim toga što radnici u Srbiji rade više, oni se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega sa malim platama, nesigurnim poslom, ali, nažalost, neretko i veoma lošim uslovima na radu (setimo se vijetnamskih radnika u Linglong fabrici).

Čak i prava koja smo vremenom izborili, danas se dovode u pitanje, a radnici postaju robovi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani smatra da država mora da zaštiti radnike, posebno u vreme ekonomske krize. Nije normalno i ne pristajemo na to da više ne možemo da živimo normalno od osam sati rada i da, ako želimo iole pristojan život, moramo da radimo prekovremeno ili da radimo dva ili tri posla!

Takođe, plate moraju da isprate realnost u kojoj su troškovi života sve veći, osnovne životne namirnice svakim danom sve skuplje.

Zahtevamo od predstavnika vlasti da se uradi analiza u kakvim uslovima radnici u Srbiji rade, koliko im traje radna nedelja i koliko su plaćeni. Nakon toga da se donese strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan životni standard svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje i sigurniji posao. 


Bojana Begović
potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Saopštenja | Nedelja, 09. 06. 2024. | Komentara: 0

A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i sabor za ispravnu pijaću vodu, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 06. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš uputio telegram ambasadorima povodom 80. godišnjice savezničkog isrkcavanja u Normandiju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je, povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije, telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Belgije, Češke, Slovačke, Holandije, Grčke, Poljske i Norveške.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook