Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 19. 10. 2019. | Komentara: 0

Siromaštvo Srbije slabo se vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici

Novi Sad, 19. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na poražavajuće podatke koji govore da je u riziku od siromaštva gotovo četvrtina građana Srbije.

Podaci govore da Srbija ima stopu rizika veću od svih zemalja Evropske unije. Najugroženiji su građani seoskih sredina, deca i mladi. Gotovo 36.000 građana Srbije hrani se u narodnim kuhinjama. 

LSV

Dovoljno je provesti nekoliko sati u bilo kom selu u Vojvodini i jasno uvideti stepen siromaštva. Kuće su prazne, a one u kojima neko živi su, u najvećoj meri, oronule. 

Nažalost, država ne radi dovoljno da se stepen siromaštva smanji. Umesto da se učini sve da se pomogne ranjivim kategorijama, jaz između najbogatijih i siromašnih se povećava. 

Umesto da stimuliše razvoj sela i malih opština, država najveći deo investicionih aktivnosti sprovodi u gradu Beogradu, u kojem je nivo siromaštva najniži u Republici Srbiji. 

LSV smatra da je potrebno osnažiti male sredine i omogućiti ostanak u njima. 

Potrebno je doneti sistemska rešenja, koja će omogućiti razvoj sela i opština u Vojvodini, Šumadiji, Timočkoj krajini ili bilo kom drugom kraju države. Samo tako bi kvalitet života bio podignut na nivo koji garantuje dostojan život. 

Nažalost, ministri u Vladi Srbije retko obilaze siromašne sredine i slabo napuštaju svoje kancelarije u Beogradu. 

Pozivamo ih da tu praksu pod hitno promene i bolje sagledaju nivo siromaštva, koje se, očito je, ne vidi sa prozora zgrade u Nemanjinoj ulici.

Sekretarka Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Saopštenja | Sreda, 16. 03. 2011. | Komentara: 0

Obustaviti obavezu redovne godišnje registracije za poljoprivredna vozila

Novi Sad, 16. mart - Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže Vladi Republike Srbije da u sklopu mera pomoći građanima u vreme krize hitno obustavi obavezu redovne godišnje registracije traktora, kombajna, prikolica i ostalih poljoprovrednih mašina, uvedenu novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Saopštenja | Subota, 12. 03. 2011. | Komentara: 0

Usvojeni amandmani LSV o vraćanju imovine i lustraciji

NOVI SAD - Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su juče, prilikom glasanja o Zakonu o ministarstvima, dva amandmana koje je podnela Liga socijaldemokrata Vojvodine, pise Dnevnik.
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook