Unutrašnji dijalog početi od suočavanja sa prošlošću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 07. 11. 2017. | Komentara: 0

Unutrašnji dijalog početi od suočavanja sa prošlošću

Novi Sad, 07. novembar 2017 - Najbolji način za pokretanje unutrašnjeg dijaloga u Republici Srbiji i pokušaj rešavanja otvorenih pitanja koja dugo opterećuju naše društvo, bio bi da se Republika Srbija i njeni građani najpre suoče sa prošlošću, odreknu politike mračnih devedesetih, a najodgovorniji za tu politiku lustriraju.

LSV

Istine radi, Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na sočavanju sa prošlošću i lustraciji od 2000. godine, ali nijedna vlast nije bila spremna da to organizuje i  sprovede. Naprotiv, uprkos svim našim apelima, neki su otvoreno opstruirali, a drugi prosto dopustili da Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji zastari i da odgovorne ne stigne pravda.

Taj propust, sada je iskorišten za direktnu i otvorenu restauraciju političkog aparata Slobodana Miloševića koji se privremeno sklonio nakon 5. oktobra 2000. godine.

Umesto da pomogne i podstakne suočavanje sa prošlošću, ova vlast glorifikuje haške optuženike i osuđenike, a njihove nekadašnje kolege i partijske drugove imenuje na brojne funkcije počevši od  glavnog urednika „Novosti“ do direktora „Dedinja“, od Ministarstva spoljnih poslova  do Ministarstva odbrane.

Ljude poput Vojislava Šešelja, Nikole Šainovića i njima sličnih, suđenja pred Haškim tribunalom, bez obzira na to da li su na kraju oslobođeni ili i osuđeni, amnestirala su od odgovornosti za mnoga druga zla za koja bi trebalo da im sudi naša država.

Teško je suštinski rešiti neka pitanja u našem društvu, dok se tim ljudima ovde ne sudi za svu bol i nesreću koju su naneli građanima ove zemlje i dok se otvoreno ne progovori o politici koja nas je uvela u ratove, progone, bede, politička ubistva i hiperinflaciju.

I to da se progovori u parlamentu, po istom principu kako je svojevremeno krenuo, pa na žalost stao, razgovor o reformi političkog sistema.

Ovako, postoji veliki rizik da uporedo sa spomenikom Zoranu Đinđiću, spomenik dobije i Slobodan Milošević.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook