Ustav da jednako poštuje sve građane Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 15. 04. 2016. | Komentara: 0

Ustav da jednako poštuje sve građane Srbije

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine se već 26 godina zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava jer želi da Vojvodina bude autonomna pokrajina svih njenih građanki i građana, izjavio je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.


 

On je istakao da je ideja uvođenja jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, na čemu ligaši i ligašice insistiraju već više godina, konačno prepoznata od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije. Naglasio je i da je LSV godinama insistirala i na kvalitetnijim udžbenicima za školovanje pripadnika nacionalnih zajednica i njihovom pravovremenom izdavanju, što je nedavno i učinjeno potpisivanjem sporazuma između ministra prosvete i predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih zajednica.

 

Marton je uoči sastanka kandidatkinja i kandidata LSV za republičke i pokrajinske poslanike i poslanice, odbornike i odbornice, a koji su pripadnici nacionalnih zajednica novinarima izjavio i da će 2017. započeti proces promene Ustava Republike Srbije koji će sve građane ove zemlje tretirati jednako.

 

- Mi smo bili protiv Ustava iz 2006. godine i sada smatramo da je on veoma loš. Nije moderan i ne štiti interese pripadnika nacionalnih zajednica. Želimo da u Ustavu Republike Srbije jasno stoji da su sve građanke i građani Srbije ravnopravni, bez obzira na to da li dolaze iz većinskog ili manjinskog naroda. Želimo da se promene brojni prateći zakoni koji regulišu oblast službene upotrebe jezika, informisanja, obrazovanja i želimo da pokažemo da Republika Srbija zaista poštuje sve građanke i građane ove države – izjavio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 15.04.2016)



Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Saopštenja | Nedelja, 09. 06. 2024. | Komentara: 0

A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i sabor za ispravnu pijaću vodu, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 06. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš uputio telegram ambasadorima povodom 80. godišnjice savezničkog isrkcavanja u Normandiju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je, povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije, telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Belgije, Češke, Slovačke, Holandije, Grčke, Poljske i Norveške.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook