Utvrditi ko je kriv za štetu od leda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 06. 02. 2017. | Komentara: 0

Utvrditi ko je kriv za štetu od leda

Novi Sad, 06. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva sve nadležne državne institucije da pažljivo utvrde, imenuju i kazne krivca za to što je država ovakav ledeni talas dočekala bez ijednog ledolomca i što je tokom januara Republici Srbiji naneta šteta u visini od 1,4 miliona evra zbog leda na rekama i železnici.

LSV

U državi koja štedi na penzionerima i prosvetarima, šteta od oko 50 hiljada evra dnevno nije zanemarljiva. Pitanje je takođe i šta bi bilo da Srbija nije imala sreće, odnosno da mađarski ledolomci nisu bili slobodni i da ugovor sa njima nije bio sklopljen još u vreme Josipa Broza Tita.

Pokrajinski premijer Igor Mirivić je sigurno u pravu kada ukazuje da bi pitanje o tome zašto Srbija nema ledolomce trebalo uputiti onima koji su učestvovali u priljavim privatizacijama pojedinih preduzeća koja su tim brodovima raspolagala.

Ono što međutim previđa jeste da činjenica da je stranka kojoj pripada pet godina na vlasti i da je bilo sasvim dovoljno vremena i da sami postave to pitanje i da obezbede iste te ledolomce. Umesto da sada sanira štetu, Srbija bi u tom slučaju bila u prilici da razbije led na svojim rekama i da, kao Mađarska, drugima iznajmljuje svoje ledolomce.

Budući da sa jedne strane ministarka Zorana Mihajlović najavljuje nabavku ledolomaca za dva, a ministar Branislav Nedimović za tri do četiri miliona evra,  predlažemo da prilikom nabavke zajedno i pažljivo prouče cene.

Pokrajinski premijer bi svakako morao da insistira da prilikom svih tih nabavki dva ledolomca ostanu u Vojvodini, kao i da joj se vrate nadležnosti koje je i u ovoj oblasti imala do devedesetih godina.

Podsetimo, u vreme pune autonomije o stanju na rekama u Vojvodini nije brinula centralna, republička vlast,  nego Vojvodina sama. I tada su dežurali njeni ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“, pa ovakve štete i propusti nisu bili mogući.


Branislav Knežević
član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 




Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Saopštenja | Nedelja, 09. 06. 2024. | Komentara: 0

A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i sabor za ispravnu pijaću vodu, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 06. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš uputio telegram ambasadorima povodom 80. godišnjice savezničkog isrkcavanja u Normandiju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je, povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije, telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Belgije, Češke, Slovačke, Holandije, Grčke, Poljske i Norveške.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook