Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 07. 2011. | Komentara: 0

Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

LSVNOVI SAD, 20. jul - Velika je simbolika u tome da je baš na današnji dan, kada je posle sedam godina skrivanja uhapšen Goran Hadžić, 20. jula 1941. godine u Viševcu kod Smederevske Palanke streljan Jozef Šulc. Podsetimo, ovaj nemački vojnik odbio je naređenje svog oficira da strelja 18 partizana. Skinuo je vojničke oznake, stao pred streljački stroj i ubijen je zajedno sa njima.

Šulc je pokazao da i vojnik ima i čast i odgovornost. Pokušao je da zlo spreči i bio kadar da pogine da bi bio čovek. Njegovim nadređenima danas bi se sudilo u Haškom tribunalu. Baš kao što to čeka i Gorana Hadžića.

Šest meseci nakon herojskog gesta Jozefa Šulca, od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu je ubijeno ili pod led bačeno 1.246 civila Srba, Jevreja i Roma. Šandor Kepiro, kojeg je budimpeštanski sud upravo oslobodio odgovornosti za učešće u zločinu, tada je bio oficir mađarske žandarmerije.

Zato Kepiro mora da odgovara, bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva nadležne državne organe Srbije da od mađarskog pravosuđa zatraže ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou.
Ako budimpeštanski sud nije u stanju da organizuje to suđenje, novosadski sigurno jeste. Makar mu se sudilo i u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 03. 03. 2016. | Komentara: 0

Skandalozna odluka i odnos prema Vojvodini

NOVI SAD, 3. mart - Odluka Narodne skupštine Republike Srbije da ne podrži kandidate za članove Saveta regulatornog tela za elektronske medije koje su predložili Skupština AP Vojvodine i nevladine organizacije, najblaže rečeno je skandalozna.
Saopštenja | Četvrtak, 03. 03. 2016. | Komentara: 0

Glavni odbor LSV zabranio koalicije sa SNS, SPS, JS, SRS, DSS

Novi Sad, 03. mart - Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine doneo je sinoć odluku o zabrani koalicija sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, Jedinstvenom Srbijom, Demokratskom strankom Srbije, Dverima, Srpskom radikalnom strankom i drugim centralističkim i partijama desnice.
Saopštenja | Utorak, 01. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV čestita gradovima

Novi Sad, 01. mart - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku da Kikinda, Vršac i Pirot dobiju status grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook