Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 07. 2011. | Komentara: 0

Velika simbolika u hapšenju Gorana Hadžića

LSVNOVI SAD, 20. jul - Velika je simbolika u tome da je baš na današnji dan, kada je posle sedam godina skrivanja uhapšen Goran Hadžić, 20. jula 1941. godine u Viševcu kod Smederevske Palanke streljan Jozef Šulc. Podsetimo, ovaj nemački vojnik odbio je naređenje svog oficira da strelja 18 partizana. Skinuo je vojničke oznake, stao pred streljački stroj i ubijen je zajedno sa njima.

Šulc je pokazao da i vojnik ima i čast i odgovornost. Pokušao je da zlo spreči i bio kadar da pogine da bi bio čovek. Njegovim nadređenima danas bi se sudilo u Haškom tribunalu. Baš kao što to čeka i Gorana Hadžića.

Šest meseci nakon herojskog gesta Jozefa Šulca, od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu je ubijeno ili pod led bačeno 1.246 civila Srba, Jevreja i Roma. Šandor Kepiro, kojeg je budimpeštanski sud upravo oslobodio odgovornosti za učešće u zločinu, tada je bio oficir mađarske žandarmerije.

Zato Kepiro mora da odgovara, bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva nadležne državne organe Srbije da od mađarskog pravosuđa zatraže ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou.
Ako budimpeštanski sud nije u stanju da organizuje to suđenje, novosadski sigurno jeste. Makar mu se sudilo i u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Nedelja, 29. 05. 2011. | Komentara: 0

Poziv građankama da obave preventivne preglede

NOVI SAD - Međunarodni Dan ženskog zdravlja dočekujemo sa podatkom da svake godine oko 4.000 žena u Srbiji oboli od raka dojke, 1.500 od raka debelog creva i 1.400 od raka grlića materice. Prema nekim podacima, od raka grlića materice čak svaki dan obole tri, a umre jedna žena.
Saopštenja | Petak, 27. 05. 2011. | Komentara: 0

Hapšenjem Mladića Srbija završava sa prošlošću

NOVI SAD - Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je najzad, posle dvadesetak godina završila sa prošlošću i ima sve uslove da se okrene budućnosti.
Saopštenja | Subota, 14. 05. 2011. | Komentara: 0

U Poreču potpisan sporazum o saradnji IDS i LSV

NOVI SAD - Danas je u Istarskoj sabornici u Poreču potpisan sporazum o saradnji Istarskog demokratskog sabora i Lige socijldemokrata Vojvodine kojim će dve regionalne stranke dodatno učvrstiti i unaprediti dugogodišnje prijateljstvo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook