Velika važnost izbora za Savete nacionalnih manjina/zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 07. 2018. | Komentara: 0

Velika važnost izbora za Savete nacionalnih manjina/zajednica

Novi Sad, 08. jul 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će izbori za Savete nacionalnih manjina/zajednica ove godine biti mnogo bolje organizovani, te da će nadležni organi učiniti sve da što veći broj pripadnika nacionalnih manjina/zajednica učestvuje u izbornom procesu.

LSV

Nedavno je najavljeno da će se izbori za Savete nacionalnih manjina/zajednica odžati na jesen.

Prethodni izbori, koji su održani 2014. godine, jasno su pokazali da je država malo zainteresovana za veću participaciju nacionalnih manjina u glasanju za njihova predstavnička tela.

Pre četiri godine ovi izbori protekli su neprimetno. Državni organi su bili veoma slabo uključeni u proces pozivanja birača da se upišu u posebne biračke spiskove, a potom i da učestvuju u glasanju.

Mediji su 2014. više pratili izbore u susednim, pa i dalekim državama, nego izbore za Savete nacionalnih manjina/zajednica.

Sve to uslovilo je znatno slabiju participaciju birača nego 2010. godine.

Očekujemo da će nadležno ministarstvo učiniti sve da se manjkavosti ovog izbornog procesa sada isprave, te da dobiju treman kakav imaju i izbori na svim drugim nivoima vlasti u Republici Srbiji.

Republika Srbija je država svih njenih građana. To stoji u Ustavu, ali se svakodnevno mora dokazivati i u praksi.

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Zdenko Kolar



Saopštenja | Subota, 23. 09. 2017. | Komentara: 0

Hitno povući iz nastave Ljušićev udžbenik

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra prosvete u Vladi Srbije Mladena Šarčevića da učini sve što je u njegovoj nadležnosti da se iz nastave bez odlaganja povuče udžbenik istorije za treći razred Gimnazije, čiji je autor Radoš Ljušić.
Saopštenja | Petak, 22. 09. 2017. | Komentara: 0

Školujemo za nepostojeća zanimanja pa odlaze u inostranstvo

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je ministra prosvete da li će zakoni koji su u proceduri ispraviti nepravdu koja postoji zbog nepostojećih zanimanja u šifrarniku. Kako je navela tokom rasprave u Skupštini Srbije o predlozima zakona o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u šifrarniku postoji oko 140 nepostojećih zanimanja za koja se školuju studenti privatnih i državnih fakulteta.
Saopštenja | Sreda, 20. 09. 2017. | Komentara: 0

LSV pripremila program mera za ublažavanje posledica suše

Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine je podnela predlog za dopunu dnevnog reda sledeće sednice Skupštine AP Vojvodine, kojim se traži da se usvoje zaključci i da se obaveže Pokrajinska vlada da aktivira Pokrajinski štab za vanredne situacije, proglasi vanredna situacija za teritoriju Vojvodine zbog suše kao elementarne nepogode, izradi i donese Procena ugroženosti i Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama usled suše, kao i da se na osnovu Procene ugroženosti u saradnji sa nadležnim republičkim organima  predlože i preduzmu mere  zaštite poljoprivrednika na teritoriji AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook