Vlada daje novac crkvi, a 30 % dece živi u siromaštvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 23. 11. 2018. | Komentara: 0

Vlada daje novac crkvi, a 30 % dece živi u siromaštvu

Novi Sad, 23. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka Vlade Republike Srbije, da iz budžeta uplati Srpskoj pravoslavnoj crkvi milion evra na ime poreza i doprinosa za zaposlene, veoma pogrešna i da zadire u sekularni karakter države.

LSV

Problematičnost ove odluke kabineta Ane Brnabić može se posmatrati iz dva ugla.

Ustav Republike u članu 11. jasno kaže da je Srbija svetovna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države, te da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezujuća.

Odluka Vlade o dotaciji Srpskoj pravoslavnoj crkvi duboko negira navedene ustavne odredbe, zbog čega je nesumnjivo najviši pravni akt u državi prekršen.

Sa druge strane, Vlada je prekršila i proklamovanu politiku fiskalne discipline u državi. Predsednica Vlade Ana Brnabić  početkom 2018. godine najavila je osnaživanje fiskalne stabilnosti i redovnije punjenje državne kase.

Da li pod ''punjenjem državne kase'' predsednica Vlade podrzumeva i jednokratni ''poklon'' od milion evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Nedopustivo je da u trenutku u kojem velika većina građana živi na ivici siromaštva, dok ih je oko 600.000 ispod linije apsolutnog siromaštva, država izdvaja ogromna finansijska sredstva za Crkvu, koja u svom svakodnevnom delovanju potpuno zaboravlja štednju i umerenost.

Dok u Srbiji 30.2% dece živi na ivici siromaštva, a čak 10% njih u apsolutnom siromštvu, dotle u svim krajevima zemlje niču velelepni i preskupi crkveni objekti, a u voznom parku velikodostojnika SPC dominiraju najluksuzniji, najnoviji i najskuplji modeli automobila.

Vlada Republike Srbije ovim činom ponizila je sve građane Srbije koji svakodnevno poštuju sve državne propise. Poslata je jasna i pogubna poruka. Ustav Republike Srbije nije obavezujući dokument i može se kršiti!

LSV smatra da je ovakvo ponašanje Vlade nedopustivo i veoma štetno naročito kada znamo da je crkvama vraćena zemlja na koju oni ne plaćaju porez.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook