VOJVOĐANI-LSV: Duplo jeftiniji dizel i modernija mehanizacija, rešenje koje će sprečiti paljenje žetvenih ostataka na njivama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 10. 2023. | Komentara: 0

VOJVOĐANI-LSV: Duplo jeftiniji dizel i modernija mehanizacija, rešenje koje će sprečiti paljenje žetvenih ostataka na njivama

Novi Sad, 8. oktobar 2023 - VOJVOĐANI-Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Ministarstva poljoprivrede i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da pod hitno krenu sa aktivnostima koje za cilj moraju imati poboljšanje statusa poljoprivrednika u Srbiji i Vojvodini.

LSV

Kao i svake jeseni, na njivama su česte pojave požara, koji su izazvani paljenjem strnjike, odnosno žetvenih ostataka, kako bi se olakšalo jesenje oranje. Nekontrolisano paljenje, pored toga što je zakonom zabranjeno, šteti i samom kvalitetu zemljišta, ali jasno je da mu poljoprivrednici pribegavaju jer nemaju drugih opcija.

Dizel gorivo je preskupo, pa je znatno dublje oranje, kao opcija za uništavanje žetvenih ostataka, praktično isključeno jer bi finansijski uništilo poljoprivrednog proizvođača.

Vlast, nažalost, izuzetno malo vodi računa o svojim građanima, pa tako i o paorima.

Šta bi se moralo uraditi?

Jasno je da bi se spaljivanje žetvenih ostataka moglo smanjiti ako bi se cena dizel goriva prepolovila. Na taj način bi se poboljšao ekonomski položaj poljoprivrednika, a to bi dovelo do olakšane kupovine  modernije mehanizacije i priključaka.

Rešenje, dakle, postoji, ali vlast mora početi da radi svoj posao i da rešava probleme građana.

Dejana Đurđević
Članica Izvršnog odbora
VOJVOĐANI-Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook