Vojvođani: Ubistvo žena iz mržnje proglasiti za posebno krivično delo!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 26. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani: Ubistvo žena iz mržnje proglasiti za posebno krivično delo!

Povodom Svetskog dana borbe protiv femicida, potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem šalje veoma lošu poruku, a žene i devojke stavlja u nepovoljan položaj.

LSV

Svetski je dan borbe protiv femicida u Srbiji i ove godine dočekan bez definisanja femicida kao posebnog krivičnog dela. Država je potpuno zatajila u procesu zaštite žena od porodičnog nasilja, čemu svedoči poražavajuća statistika da je od 2010. zbog nasilja u porodici ubijeno čak 430 žena, a samo ove godine 31.

Potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem nedelovanjem po tom pitanju šalje veoma lošu poruku, a devojke i žene stavlja u nepovoljan položaj.

- Da li to država kaže da njihovi životi nisu dovoljno vredni? Kako tumačiti neprestano zabijanje glave u pesak i sve svoditi na lošu tradiciju u našem društvu? Sistem mora biti uređen na taj način da femicid bude jasno kategorisan, i da počinioci budu kažnjeni - istakla je Begović.

- Zakonodavci moraju u Krivični zakon uvesti kategoriju ubistva žene iz mržnje. Mora se mnogo veća pažnja posvetiti kontroli mera zabrane sa nasilnike i pooštriti kaznena politika. Slično je i sa silovanjem, koje mora biti mnogo strože kažnjavano - poručila je potpredsednica Vojvođana LSV Bojana Begović.

Vojvođani LSV pokrenuće i zvanične procedure za izmene zakona koji regulišu oblast nasilja nad ženama i pozivaju sve građane, institucije i organizacije da im u tom procesu pomognu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: LSV - VOJVOĐANI podržavaju opravdane zahteve poljoprivrednika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI izražava svoju duboku solidarnost sa poljoprivrednicima koji su se našli u teškoj situaciji zbog neispunjenih obećanja i loše projekcije budžeta za poljoprivredu u protekloj godini.
Saopštenja | Nedelja, 14. 07. 2024. | Komentara: 0

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala  sa snažnih antinacionalističkih i antiratnih pozicija.
Saopštenja | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Delegacija LSV - VOJVOĐANI na komemoraciji u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI boravila je danas u Bosni i Hercegovini na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook