Vojvođani: Ubistvo žena iz mržnje proglasiti za posebno krivično delo!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 26. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani: Ubistvo žena iz mržnje proglasiti za posebno krivično delo!

Povodom Svetskog dana borbe protiv femicida, potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem šalje veoma lošu poruku, a žene i devojke stavlja u nepovoljan položaj.

LSV

Svetski je dan borbe protiv femicida u Srbiji i ove godine dočekan bez definisanja femicida kao posebnog krivičnog dela. Država je potpuno zatajila u procesu zaštite žena od porodičnog nasilja, čemu svedoči poražavajuća statistika da je od 2010. zbog nasilja u porodici ubijeno čak 430 žena, a samo ove godine 31.

Potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem nedelovanjem po tom pitanju šalje veoma lošu poruku, a devojke i žene stavlja u nepovoljan položaj.

- Da li to država kaže da njihovi životi nisu dovoljno vredni? Kako tumačiti neprestano zabijanje glave u pesak i sve svoditi na lošu tradiciju u našem društvu? Sistem mora biti uređen na taj način da femicid bude jasno kategorisan, i da počinioci budu kažnjeni - istakla je Begović.

- Zakonodavci moraju u Krivični zakon uvesti kategoriju ubistva žene iz mržnje. Mora se mnogo veća pažnja posvetiti kontroli mera zabrane sa nasilnike i pooštriti kaznena politika. Slično je i sa silovanjem, koje mora biti mnogo strože kažnjavano - poručila je potpredsednica Vojvođana LSV Bojana Begović.

Vojvođani LSV pokrenuće i zvanične procedure za izmene zakona koji regulišu oblast nasilja nad ženama i pozivaju sve građane, institucije i organizacije da im u tom procesu pomognu.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook