Vojvodina izvozi, a Beograd uvozi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 28. 01. 2017. | Komentara: 0

Vojvodina izvozi, a Beograd uvozi

Novi Sad, 28. januar 2017 - Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku o spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije za prvih 11 meseci 2016. godine još su jedan od mnogobrojnih primera centralizacije u našoj državi. Najveće učešće u izvozu ima AP Vojvodina 31,8%, potom slede Šumadija i zapadna Srbija sa 26,6%, region Beograda sa 25,5%, te južna i istočna Srbija sa 15,9%. Vojvođanski izvoz je čak za 25% viši od učešća pokrajine u ukupnom stanovništvu Srbije.

LSV

Svi ostali regioni su ispod ili na samom proseku. Kada se posmatra regionalni raspored uvoza, upečetljiva je prednost Beograda. Region Beograda učestvuje u ukupnom uvozu Republike Srbije sa čak 45,8%, ili čak 90% više od učešća glavnog grada u stanovništvu Srbije.

Vojvodina uvozi znatno manje nego što izvozi, tačnije 26%. Tokovima novca u Republici Srbiji se lako utvrđuje trag. Vode ka Beogradu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine o ovome dugo govori. A priča o tome nije separatizam, nego želja da se sa praksom jačanja jednog centra i slabljenja svih ostalih krajeva zemlje prestane.

Nešto što se uočava na prvi pogled je problem zamagljivanja realnog ekonomskog stanja u pokrajini jer ne postoje potrebni zvanični podaci koje je ranije obrađivala i publikovala pokrajinska institucija za obradu statističkih podataka. Sadašnji Republički zavod za statistiku Republike Srbije ne prikazuje u dovoljnoj meri statističke podatke kao i kretanje trendova. Pogotovo je to uočljivo kada uporedimo „region Beograd“ i „region Vojvodina“ u zvaničnim publikacijama ove institucije. 

AP Vojvodina je tokom osamdesetih godina dvadesetog veka prednjačila kao region i ozbiljno je konkurisala privredama Slovenije i Hrvatske koje su tada bile ekonomski najrazvijeniji deo bivše države. Danas imamo slučaj da je region AP Vojvodine, po zvaničnim statističkim podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, u primetnom ekonomskom zaostajanju za regionom Beograda. Ova činjenica je najilustrativnija u zvaničnim pokazateljima kretanja bruto društvenog proizvoda (BDP) po regionima u Srbiji u 2015.godini. Prema ovoj publikaciji Zavoda za statistiku, BDP Beogradskog regiona iznosi 1,59 milijardi dinara dok je isti BDP za region AP Vojvodine u iznosu 1,06 milijardi dinara. To znači da cela AP Vojvodina na godišnjem nivou proizvede 66 % novostvorene vrednosti (BDP)  u odnosu na novostvorenu vrednost grada Beograda.

Još jedan ilustrativan primer, kada je BDP u pitanju, jeste taj da bruto društveni proizvod za region Beograda beleži trend rasta kada pogledamo 2014. i 2015. godinu (2014. iznosi 1,51 milijardi dinara, dok je u 2015. godini 1,59 milijardi), dok BDP za region AP Vojvodine iz godine u godinu beleži primetan trend pada. Tako u 2014. godini imamo, prema zvaničnim podacima, ukupan BDP od 1,07 milijardi dinara dok je isti parametar u 2015. godini 1,06 milijardi.

Podatak koji bi trebalo da bude zvono za uzbunu, kao i da bude razlog za promenu ekonomske politike koja guši sve regione osim Beograda, je taj da je BDP Vojvođanskog regiona u 2015. godini po glavi stanovnika za 1,6 % manji od proseka u Republici Srbiji, dok je BDP po glavi stanovnika regiona Beograd za 66,2 % veći od istog republičkog proseka. Region Južne i Istočne Srbije je u toj istoj godini po glavi stanovnika za 34,4 % manji od republičkog proseka, dok je region Šumadije i Zapadne Srbije manji od republičkog proseka za 27,9 %.

Nastavi li se ova politika, Beograd će postati jedina naseljena oblast Srbije, a Vojvodina, Šumadija, Niš ili Timočka krajina samo ispražnjeni krajevi.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook