Vojvodina mnogo izgubila zbog postojećeg Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 28. 10. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina mnogo izgubila zbog postojećeg Ustava

Novi Sad, 28. oktobra - Pre više od pet godina Liga socijaldemokrata Vojvodine i Bojan Kostreš tada na čelu Skupštine AP Vojvodine, upozoravali su da Ustav nije dobar. Pozvali smo zatim građane da bojkotuju ustavni referendum i taj referendum 28. i 29. oktobra u Vojvodini nije prošao.

Maja Sedlarević

Rekli smo da Ustav nije dobar, jer Vojvodina tim Ustavom ne dobija zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, kao što je bilo traženo i dogovoreno u Platformi Izvršnog veća o položaju Vojvodine u novom Ustavu Srbije. Dokumentu od kojeg je tadašnji predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić odustao i slavodobitno se vratio sa zacrtanih 7% za Vojvodinu u budžetu Srbije, iako pokrajina daje pet puta više .

Od početka smo upozoravali i njega i sve Vojvođane da je to prevara.
Povrh svega, nije postojala demokratska procedura javne rasprave, građani nisu mogli da utiču na donošenje teksta Ustava, domaće pravo je stavljeno iznad međunarodnog i bilo je sasvim evidentno da će on biti kočnica evropskim integracijama Srbije.
Ipak, taj i takav Ustav je usvojen.

Pet godina kasnije, mnogima je jasno da će ovaj Ustav biti prepreka evropskim integracijama Srbije i da će morati da se menja, a od famoznih 7% ne stiže ni sedmi deo.

Vojvodina je međutim izgubila još mnogo više. Jer, da je tokom ovih pet godina bila u prilici da raspolaže svojom imovinom i izvornim prihodima danas bi nesumnjivo bila u mnogo boljoj poziciji.

Maja Sedlarević,
Potpredsednica Izvršnog odbora
Glavnog odbora LSV




Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook