Vojvodini potreban Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 07. 04. 2016. | Komentara: 0

Vojvodini potreban Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje

NOVI SAD - Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine prim. dr Radovan Latinović izjavio je danas, povodom Svetskog dana zdravlja da je u Srbiju ušlo 500 miliona evra, a da su efekti izostali. I dalje su duge liste čekanja na svim nivoima zdravstvene zaštite. Čeka se na lekarske preglede, dijagnostičke i terapijske procedure. Latinović navodi da se ovaj problem može rešiti na dva načina od kojih je jedan izgradnja Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Novom Sadu.

 
- Novi Sad nema opštu bolnicu, pa građani direktno odlaze na klinike Kliničkog centra i institute Vojvodine, isto kao i građani iz cele Vojvodine. KBC bi preuzeo ulogu opšte bolnice u Novom Sadu  pa bi građani i građanke iz cele Vojvodine zdravstvenu uslugu tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite dobijali na vreme, bez gužve i bez liste čekanja. Drugi način rešavanja dugih čekanja na preglede i lečenje je integracija privatnog zdravstva u jedinstveni zdravstveni sistem. Veliki potencijal privatnog zdravstva na taj način bio bi dostupan svim građanima i građankama Vojvodine – istakao je prim. dr Radovan Latinović.
 
On je napomenuo da se LSV zalaže za decentralizaciju na svim nivoima, pa tako insistira i da AP Vojvodina, preko svojih organa, osnuje Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje sa statusom pravnog lica. Sredstva uplaćena u zdravstveno osiguranje, a i iz drugih izvora, postala bi izvorni prihodi samog Fonda.
 
Potpredsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Milena Popović Subić napominje da je nedopustivo da žene u 21. veku ne mogu da zakažu preventivni pregled, a kada ga zakazu na njega čekaju mesecima. Istovremeno, u Vojvodini i Srbiji se beleži porast malignih oboljenja sa povećanim smrtnim ishodom, a starosna granica obolelih od karcinoma je sve niža.
 
- Zato ćemo menjati propise koji regulišu zdravstveno osiguranje. Uvešćemo obavezne preventivne preglede za žene. O tim preventivnim obaveznim pregledima staraće se poslodavci za zaposlene žene, a za nezaposlene Nacionalna služba za zapošljavanje. Za žene na selu i žene ranjivih grupa obavezne preventivne preglede sprovodiće mobilni timovi zdravstvenih radnica i radnika – navela je Popović Subić.
 
Dodaje da se LSV zalaže da se u obrazovni sistem, kao obavezan predmet uvede učenje o reproduktivnom zdravlju i da svaki dom zdravlja mora imati savetovalište za prevenciju bolesti i podršku osobama obolelim od malignih bolesti.
 

(BILSV, 07.04.2016)



Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook