Vreme je za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 25. 11. 2015. | Komentara: 0

Vreme je za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji

Novi Sad, 25. novembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da baš na današnji dan, kada je Vojvodina voljom slovenskog dela stanovništva odlučila da se prisajedini Kraljevini Srbiji pre 97 godina, upozori da je vreme za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji, jer će samo na taj način biti garantovana stabilnost našeg društva i zaustavljanje pogubnog centralizma koji je devastirao Vojvodinu.

LSV
 
LSV zbog toga zahteva da što pre bude otvorena rasprava o promeni Ustava Srbije, koji mora da bude izmenjen do kraja 2017. godine, prema Akcionom planu koji je samoj sebi postavila država Srbija. U novom ustavu istorijski utemeljena autonomija Vojvodine mora da bude definisana tako da novim konstitucionalnim aktom budu garantovani zakonodavna, sudska i izvršna vlast, izvorni prihodi i imovina.
 
Samo na taj način može i mora biti poništen ustavni puč iz 1988. godine kada je Miloševićev režim na ulici, nasiljem ukinuo autonomiju Vojvodine. Autonomija Vojvodine je njeno stečeno pravo koje mora da joj bude vraćeno. Samo suštinski autonomna Vojvodina može da garantuje prosperitet i zaštitu prava svim građanima Vojvodine.
 
Sve dosadašnje vlasti u Beogradu, od 1988. do danas, a i pre toga u nekoliko istorijskih ciklusa, odnosili su se prema Vojvodini kao prema kolonijalnom području. Zna se kakva je sudbina kolonijalnih odnosa i zbog toga podsećamo da je Vojvodina uvek bila i biće spremna na dijalog o svim pitanjima, a pre svega o onim koja se tiču njenog statusa i sa njim povezanim kvalitetom života i pravima svih njenih građanki i građana.
 
Dušan Jakovljev
Predsednik Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 30. 01. 2014. | Komentara: 0

GO LSV ovlastio Čanka za razgovore sa građanskim strankama

NOVI SAD, 30. januar - Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ovlastio je večeras predsednika LSV Nenada Čanka da formira tim za razgovore sa drugim liderima stranaka građanske orijentacije radi stvaranja građanskog bloka za predstojeće izbore.
Saopštenja | Sreda, 22. 01. 2014. | Komentara: 0

Zaustaviti umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica

Novi Sad, 22. januar - Odlukom Ustavnog suda, kojom je neustavnim proglašeno niz članova Zakona o nacionalnim savetima Republike Srbije, stvoren je osnov za novo umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica.
Saopštenja | Utorak, 21. 01. 2014. | Komentara: 0

Budućnost Srbije u Evropskoj uniji

NOVI SAD, 21. januar - Današnji početak pregovora sa Evropskom unijom je jasna potvrda da Srbija ide dobrim putem i da je njena budućnost jasno usmerena ka evropskim integracijama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook