Za sve žene u Srbiji pregled na samo 40 mamografa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2019. | Komentara: 0

Za sve žene u Srbiji pregled na samo 40 mamografa

Bela Crkva, 27. mart 2019 - Nakon poražavajućih rezultata iznetih na konferenciji "Rani karcinom dojke: koliko smo blizu izlečenja", Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje kada će republički birokratski aparat početi da sluša stručnjake iz oblasti onkologije i preduzeti konkretne mere na unapređenju poboljšanja uslova za rad i zdravstvenu zaštitu građanki i građana Srbije?

LSV

Danas se u republičkoj Skupštini raspravlja o zakonima iz oblasti zdravstva, koji za temu imaju upravo pokretanje skrining programa, u cilju preventivnih pregleda za otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva. Istovremeno na teritoriji cele Srbije radi svega 40 mamografa, od potrebnih 80, možda čak i 100 aparata koji mogu otkriti ova oboljenja u ranoj fazi.
Osim toga, nedostaje dovoljan broj radiologa koji bi napravljene snimke tumačili, kao što ne postoje uslovi da se ovi rezultati povežu i razmene, kako bi bili dostupni lekarima koji prate stanje pacijentkinja.

Karcinom dojke je čini 25% svih malignih bolesti kod ženske populacije, na globalnom nivou. Žene u Srbiji su u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke u Evropi, ali smo istovremeno na vrhu liste po broju smrtnosti od ovog karcinoma. Svake godine oboli oko 4000 žena, a oko 1600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma.

Da bi se ova crna statistika sprečila, potrebno je ulagati u sistem zdravstva, nabavku i kupovinu više mamografa koji će biti na raspolaganju građankama, sprečavajući tako liste čekanja i stalnu borbu sa vremenom koga ponestaje u slučaju obolenja. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovoru od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, šta namerava da preduzme po pitanju unapređenja uslova rada onkologa u Republici Srbiji i kako namerava da realizuje skrining programe sa svega 40 mamografa?

 

Članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sandra Ristić





Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook