Za sve žene u Srbiji pregled na samo 40 mamografa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2019. | Komentara: 0

Za sve žene u Srbiji pregled na samo 40 mamografa

Bela Crkva, 27. mart 2019 - Nakon poražavajućih rezultata iznetih na konferenciji "Rani karcinom dojke: koliko smo blizu izlečenja", Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje kada će republički birokratski aparat početi da sluša stručnjake iz oblasti onkologije i preduzeti konkretne mere na unapređenju poboljšanja uslova za rad i zdravstvenu zaštitu građanki i građana Srbije?

LSV

Danas se u republičkoj Skupštini raspravlja o zakonima iz oblasti zdravstva, koji za temu imaju upravo pokretanje skrining programa, u cilju preventivnih pregleda za otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva. Istovremeno na teritoriji cele Srbije radi svega 40 mamografa, od potrebnih 80, možda čak i 100 aparata koji mogu otkriti ova oboljenja u ranoj fazi.
Osim toga, nedostaje dovoljan broj radiologa koji bi napravljene snimke tumačili, kao što ne postoje uslovi da se ovi rezultati povežu i razmene, kako bi bili dostupni lekarima koji prate stanje pacijentkinja.

Karcinom dojke je čini 25% svih malignih bolesti kod ženske populacije, na globalnom nivou. Žene u Srbiji su u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke u Evropi, ali smo istovremeno na vrhu liste po broju smrtnosti od ovog karcinoma. Svake godine oboli oko 4000 žena, a oko 1600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma.

Da bi se ova crna statistika sprečila, potrebno je ulagati u sistem zdravstva, nabavku i kupovinu više mamografa koji će biti na raspolaganju građankama, sprečavajući tako liste čekanja i stalnu borbu sa vremenom koga ponestaje u slučaju obolenja. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovoru od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, šta namerava da preduzme po pitanju unapređenja uslova rada onkologa u Republici Srbiji i kako namerava da realizuje skrining programe sa svega 40 mamografa?

 

Članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sandra Ristić





Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook