Zakon o rodnoj ravnopravnosti doneti što pre

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 09. 2017. | Komentara: 0

Zakon o rodnoj ravnopravnosti doneti što pre

Novi Sad, 09. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da Vlada Republike Srbije razmotri i usvoji Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti i uputi ga u redovnu skupštinsku proceduru i da se Narodna skupština Republike Srbije u što kraćem roku izjasni o njemu.

LSV

Pre nekog vremena, kada se u proceduri po hitnom postupku našao Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je bio loš jednako koliko nije dobar ni njegov predloženi naziv, civilni sektor, nezavisne institucije i ekspertkinje i eksperti izvršili su pritisak i tada je taj predlog povučen i vraćen na doradu.

Nacrt koji je sada Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za rodnu ravnopravnost pustilo u proceduru je usaglašeni tekst u koji su implementirane sve zamerke i sugestije i na kome su radili svi relevantni činioci: civilni sektor, ženske nevladine organizacije, ekspertkinje, nezavisne i Vladine institucije, kao i predstavnici zainteresovanih ministarstava.

Ovaj Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti predstavlja rezultat zajedničkog rada i širokog konsenzusa. Stoga, ne postoji ni jedan razlog da se ne nađe u daljoj proceduri i ne bude usvojen.

Uzimajući u obzir sve ovo, smatramo da je potpuno nepotrebno i štetno povlačiti ovaj nacrt i raditi na novom tekstu kako najavljuju neki ministri. Nema razloga za dodatno gubljenje vremena i ponovno pisanje zakona.

Atmosfera koja se danas u javnosti stvara povodom usvajanja Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti i protivljenje nekih ministara nikom ništa dobro neće doneti.

Državna politika treba da bude usmerena ka postizanju rodne ravnopravnosti i stvaranju okruženja u kojem svaki pojedinac i svaka pojedinka može da se razvija i pravi izbore nezavisno od nametnutih rodnih uloga, a ne da donošenje ovako važnog sistemskog zakona bude žrtvovano zbog međusobnih razmirica i animoziteta pojedinih ministara.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Subota, 22. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija i Hrvatska da zaposle mlade, a ne da se trkaju u naoružavanju

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva vlasti u Beogradu i Zagrebu da prekinu trku u naoružavanju i da započnu da rešavaju ozbiljne probleme svojih građana. Vesti o kupovini oružja za potrebe srpske ili hrvatske vojske prestižu jedna drugu. Jedne nedelje se kupuju avioni iz Rusije, sledeće iz Izraela. Sledećeg meseca se kupuju rakete iz Rusije, ili Sjedinjenih Američkih Država.
Saopštenja | Četvrtak, 20. 12. 2018. | Komentara: 0

Ućutkivanje poslanika opozicije u Skupštini APV

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine napustila je deo sednice Skupštine APV u toku poslaničkog sata kao znak protesta što je spajanjem 20 tačaka dnevnog reda onemogućena demokratska rasprava, pa tako vladajuća većina  opstruiše bilo kakvo iskazivanje drugačijeg mišljenja.
Saopštenja | Sreda, 19. 12. 2018. | Komentara: 0

Samovolja ministra Lončara na štetu građana Srbije

Na samom kraju godine, može se videti koliko je u prethodnom periodu urađeno, a šta je od obećanog ostalo neispunjeno. Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata insistirala da se zahtevi civilnog sektora i amandmani opozicionih partija u Narodnoj skupštini Republike Srbije uvaže, ali je samovoljom ministra zdravlja uvršteno samo ono što trenutno odgovara vladajućoj koaliciji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook