Zaštitu za Vojvodinu tražiti u Strazburu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 11. 07. 2012. | Komentara: 3

Zaštitu za Vojvodinu tražiti u Strazburu

NOVI SAD, 11. jul –  Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu AP Vojvodine da zaštitu prava građanki i građana APV zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

LSV

Odluka Ustavnog suda Srbije da su odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine protivustavne predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Ustav koji omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite prava dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka - grubo vređa Vojvodinu.

Sada je više nego jasno da su građanke i građani Vojvodine bili u pravu kada su poslušali poziv LSV na bojkot ustavnog referenduma i kada Ustav u Vojvodini nije prošao.

Odluka Ustavnog suda je doneta nekoliko nedelja nakon izbora Tomislava Nikolića na funkciju predsednika Republike Srbije i istog dana kada je potpisan sporazum o formiranju republičke vlade koja se sastoji od stranaka i pojedinaca koji su i ukinuli autonomiju Vojvodine.

Ustavnom sudu Srbije smetaju i kancelarija AP Vojvodine u Briselu i definicija Novog Sada kao glavnog grada. To isto je smetalo i predsedniku SNS Tomislavu Nikoliću prilikom rasprave o zakonu o nadležnostima u republičkom parlamentu novembra 2009. godine.


Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook