Zaštitu za Vojvodinu tražiti u Strazburu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 11. 07. 2012. | Komentara: 3

Zaštitu za Vojvodinu tražiti u Strazburu

NOVI SAD, 11. jul –  Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu AP Vojvodine da zaštitu prava građanki i građana APV zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

LSV

Odluka Ustavnog suda Srbije da su odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine protivustavne predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Ustav koji omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite prava dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka - grubo vređa Vojvodinu.

Sada je više nego jasno da su građanke i građani Vojvodine bili u pravu kada su poslušali poziv LSV na bojkot ustavnog referenduma i kada Ustav u Vojvodini nije prošao.

Odluka Ustavnog suda je doneta nekoliko nedelja nakon izbora Tomislava Nikolića na funkciju predsednika Republike Srbije i istog dana kada je potpisan sporazum o formiranju republičke vlade koja se sastoji od stranaka i pojedinaca koji su i ukinuli autonomiju Vojvodine.

Ustavnom sudu Srbije smetaju i kancelarija AP Vojvodine u Briselu i definicija Novog Sada kao glavnog grada. To isto je smetalo i predsedniku SNS Tomislavu Nikoliću prilikom rasprave o zakonu o nadležnostima u republičkom parlamentu novembra 2009. godine.


Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 31. 01. 2013. | Komentara: 0

LSV ne deli Novosađane za razliku od ove gradske vlasti

NOVI SAD, 31. januar - Smešno je i apsurdno optužiti Ligu socijaldemokrata Vojvodine kao stranku, ili njen Gradski odbor ponaosob, da dele Novosađane po bilo kom osnovu.
Saopštenja | Sreda, 30. 01. 2013. | Komentara: 0

Čišćenje septičkih jama ostaviti za neki drugi jubilej

NOVI SAD, 30. januar – Besplatno čišćenje septičkih jama nije način da se svečano proslavi 1. februar, Dan grada. To i više deluje kao uvreda, zamaskirana ostalim detaljima proslave.
Saopštenja | Nedelja, 27. 01. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina ne sme biti oštećena za prihod od privatizacije poljoprivrednih kombinata u Vojvodini

NOVI SAD, 27. januar - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva republičku vladu, a pogotovo pokrajinsku administraciju da ne dozvole da AP Vojvodina bude oštećena za prihod od najavljene privatizacije šest poljoprivrednih kombinata.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook