Sedlarević: 45 opština ne koristi adekvatno simbole APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 21. 12. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: 45 opština ne koristi adekvatno simbole APV

NOVI SAD –  Zrenjanin, Novi Sad, Bela Crkva, Kula, Sremska Mitrovica, Irig i Ruma su lokalne samouprave u kojima se odluka o korišćenju simbola AP Vojvodine ne poštuje. Ako sam ja mogla za pet minuta da saznam gde sve nisu istaknute zastave Autonomne pokrajine Vojvodine, ne mogu da verujem da pokrajinski sekretarijat za 14 ili 15 meseci nije našao za shodno da tu informaciju proveri – istakla je na današnjoj sednici pokrajinske skupštine poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević, navodeći lokalne samouprave u kojima nisu istaknuti simboli pokrajine. Ona je podsetila da Ustav Republike Srbije kao jedinu izvornu nadležnost AP Vojvodine prepoznaje utvrđivanje i način korišćenja simbola AP Vojvodine.

LSV

- Grb APV definisan je odlukom iz 2002. godine, zastava odlukom iz 2004, a nova skupštinska većina je 2016. godine u septembru donela odluku o paralelnom korišćenju i upotrebi zastave i grba APV i tradicionalne zastave i grba Vojvodine. Ono što je propušteno u donetim odlukama, ispravljeno je u novodonetoj odluci, a to je uvođenje sakncije za ne primenjivanje odluke o korišćenju i isticanju simbola APV – ukazala je Sedlarević.

Prema njenim rečima, činjenica je da u 45 lokalnih samouprava u APV ni u jednoj nije dosledno primenjena odluka o korišćenju simbola APV.

- Ni u jednoj, a mi se ne nalazimo u decembru 2016. pa da možemo da kažemo: „ Evo prošlo je svega nekoliko meseci od donošenja odluke, pa se lokalne samouprave još uvek nisu prilagodile novonastaloj situaciji i još uvek ne znaju da treba da istaknu zastave i grbove APV. Nažalost, u odgovoru koji smo dobili u pisanom obliku, iako je u aprilu istekao krajnji rok da lokalne samouprave primene ovu odluku, tek u avgustu je pokrajinski sekretarijat po prvi put reagovao, a tek u novembru ovlastio osobu koja će nadgledati primenu ove odluke – rekla je poslanica LSV.

Kako je kazala, nije nadzor jedino da se nadgleda da li su zastave i grbovi istaknuti, nego i da  se sankcionišu oni koji ne poštuju odluku o korišćenju.

- Stoga još jednom pitam pokrajinskog sekretara i potpredsednika Vlade Vojvodine: „ Koje lokalne samouprave su obišli predstavnici sekretarijata, a koje su sankcionisali zbog ne isticanja obeležja AP Vojvodine – rekla je Sedlarević pitajući još i kako je moguće da iako je krajnji rok za primenu odluke bio 13. april 2017. prvo obaveštenje bude tek 31. avgusta, kao i da li poslanici treba da obaveštavaju pokrajinski sekretarijat, koji je zadužen za nadzor i sankcije, gde sve simboli APV nisu istaknuti.

(BILSV, 21.12.2017)



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook