Sedlarevićeva i Marton održali javni čas o antifašizmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 03. 10. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevićeva i Marton održali javni čas o antifašizmu

ZRENJANIN - Potpredsednica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Maja Sedlarević i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton održali su danas, učenicima Zrenjaninske gimnazije u Gradskoj kući u Zrenjaninu, javni čas posvećen antifašizmu.

Marton, Sedlarević

Maja Sedlarević je istakla da je fašizam iz Drugog svetskog rata pošast o kojoj treba uvek otvoreno govoriti, a da su antifašističke tekovine, ne samo za Zrenjanin i Vojvodinu, već za celu Srbiju, ključne za modernu istoriju, te da na njih treba podsećati ne samo na obeležavanjima godišnjica, već svakog dana.

- Posebno je važno da se sa mladim ljudima razgovara o istorijskom značaju antifašističkih pokreta, ali isto tako i o pojavnim oblicima fašizma danas i borbi protiv njih u današnjem vremenu, jer smo na žalost i u 2011. godini svedoci različitih oblika ekstremizma, koji je u porastu u našoj zemlji - zaključila je Sedlarevićeva. Ona je ocenila da je zabrana Parade ponosa dokaz da država nije bila spremna da se suoči sa ekstremističkim grupama i spreči njihovo nasilno delovanje, te da se morala pronaći snaga i način da se nasilnici spreče i da se ne poklekne pred njihovim pretnjama.

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podsetio je da je 2. oktobra 1944. godine grad oslobođen od fašizma i da je zbog toga ovo jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji grada.

- Tri godine i četiri meseca pre tog 2. oktobra vladala je ideologija u kojoj je bilo važno samo ime i prezime, a za preko 1.500 naših sugrađana je to bila i smrtna kazna. Na značaj drugog oktobra treba podsećati svakog dana u godini, jer tada jesmo porazili ideju fašizma, ali ne i njegove pojavne oblike. Na žalost, u Srbiji ne postoji potpuna primena zakona koje regulišu ovu oblast i država bi trebala više da učini na tom planu, a na nama je da u Zrenjaninu učinimo sve što je u našoj moći i stalno podsećamo na Drugi svetski rat, Narodnooslobodilačku borbu, na ljude koji su dali živote za ideju slobode - istakao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina. On je ovom prilikom pohvalio Zrenjaninsku gimnaziju, kao jedinu školu u Srbiji koja je bila dosledna Rezoluciji Saveta Evrope i 27. januara održala čas posvećen žrtvama holokausta, čime je iskazana visoka svest o značaju edukacije mladih o idejama antifašizma.

(BILSV, 03.10.2011.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook