Seksualno obrazovanje od jeseni u skoro svim srednjim školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 26. 08. 2014. | Komentara: 0

Seksualno obrazovanje od jeseni u skoro svim srednjim školama

NOVI SAD - Šta je ljubav, partnerski odnosi, kako se zaštititi od neželjene trudnoće, pilula za dan posle i prekid trudnoće, neke su od tema o kojima će, u okviru zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, slušati vojvođanski srednjoškolci.

LSV

Taj predmet po zakonu o obrazovanju još uvek nije obavezan, ali je prošle godine, kao izborni, realizovan u 10 škola, a ove godine se na konkurs prijavilo čak 66 vojvođanskih škola, a danas su sa direktorima ovih obrazovnih ustanova potpisani ugovori.
 
Veliki uspeh
 
Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić kazala je da je u prethodnoj školskoj godini, projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ postigao veliki uspeh zbog čega je odlučeno da se proširi.
 
- Da je briga o reproduktivnom zdravlju veoma važna, i da je razgovor o ovoj temi đacima vojvođanskih škola neophodan, pokazuje činjenica da se na konkurs prijavilo sedamdeset srednjih škola što je gotovo osamdeset posto svih srednjih škola u Vojvodini - navela je
Marinika Tepić.
 
Predavanja o seksualnom vaspitanju držaće edukatori, po priručniku koji je pripremio tim lekara i psihologa. Prema istraživanjima, mladi u našoj zemlji stupaju u intimne odnose u proseku u 16. godini, te je informisanje u vezi sa rizicima koje nosi početak seksualnog života izuzetno važno, kažu stručnjaci.
 
Prevencija - najjeftinija investicija
 
- Smatramo da će to biti izuzetno jak argument sa kojim ćemo se pojaviti pred Skupštinom sa inicijativom za izmenu i dopunu obrazovnog resornog zakona koji bi bar kao izborni predmet uveo na teritoriji cele Srbije - rekla je za RTV pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Marinika Tepić.
 
- Namera nam je zdravo planiranje porodice i javno zdravlje svih nas pojedinaca, a naročito javno zdravlje mladih, a ne izvlačenje iz konteksta nečega što će nekome poslužiti kao politički poligon ili zloupotreba - poručila je pokrajinska sekretarka. Po njenim rečima, investiranje u prevenciju je zapravo najjeftinija investicija, jer sprečava posledice i bolesti čije lečenje državu
mnogo više košta nego uvođenje novog predmeta, a mlade koštaju zdravlja, porodice, neretko i života.
 
Za realizovanje projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdvojio je 20 miliona dinara.
 
(BILSV, 26.08.2014)



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook