Seksualno obrazovanje od jeseni u skoro svim srednjim školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 26. 08. 2014. | Komentara: 0

Seksualno obrazovanje od jeseni u skoro svim srednjim školama

NOVI SAD - Šta je ljubav, partnerski odnosi, kako se zaštititi od neželjene trudnoće, pilula za dan posle i prekid trudnoće, neke su od tema o kojima će, u okviru zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, slušati vojvođanski srednjoškolci.

LSV

Taj predmet po zakonu o obrazovanju još uvek nije obavezan, ali je prošle godine, kao izborni, realizovan u 10 škola, a ove godine se na konkurs prijavilo čak 66 vojvođanskih škola, a danas su sa direktorima ovih obrazovnih ustanova potpisani ugovori.
 
Veliki uspeh
 
Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić kazala je da je u prethodnoj školskoj godini, projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ postigao veliki uspeh zbog čega je odlučeno da se proširi.
 
- Da je briga o reproduktivnom zdravlju veoma važna, i da je razgovor o ovoj temi đacima vojvođanskih škola neophodan, pokazuje činjenica da se na konkurs prijavilo sedamdeset srednjih škola što je gotovo osamdeset posto svih srednjih škola u Vojvodini - navela je
Marinika Tepić.
 
Predavanja o seksualnom vaspitanju držaće edukatori, po priručniku koji je pripremio tim lekara i psihologa. Prema istraživanjima, mladi u našoj zemlji stupaju u intimne odnose u proseku u 16. godini, te je informisanje u vezi sa rizicima koje nosi početak seksualnog života izuzetno važno, kažu stručnjaci.
 
Prevencija - najjeftinija investicija
 
- Smatramo da će to biti izuzetno jak argument sa kojim ćemo se pojaviti pred Skupštinom sa inicijativom za izmenu i dopunu obrazovnog resornog zakona koji bi bar kao izborni predmet uveo na teritoriji cele Srbije - rekla je za RTV pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Marinika Tepić.
 
- Namera nam je zdravo planiranje porodice i javno zdravlje svih nas pojedinaca, a naročito javno zdravlje mladih, a ne izvlačenje iz konteksta nečega što će nekome poslužiti kao politički poligon ili zloupotreba - poručila je pokrajinska sekretarka. Po njenim rečima, investiranje u prevenciju je zapravo najjeftinija investicija, jer sprečava posledice i bolesti čije lečenje državu
mnogo više košta nego uvođenje novog predmeta, a mlade koštaju zdravlja, porodice, neretko i života.
 
Za realizovanje projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdvojio je 20 miliona dinara.
 
(BILSV, 26.08.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook