Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Novi Sad, 12. januar 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

LSV

To telo je, po najavama iz vlade, trebalo da osmisli strategiju za poboljšanje uslova života u selima.

Sve je pratila velika medijska pompa, prenaglašen populizam praćen neprimerenom mitologizacijom.

Popis stanovništva 2022. je pokazao da sela u Srbiji nestaju. Taj proces je čak i ubrzan.

Istraživanja pokazuju da u Srbiji ima 4.709 sela, a čak 1.200 ih je u procesu nestajanja. Dve stotine sela nema stanovnika, 1.034 sela imaju manje od 100 stanovnika, 2.832 sela imaju više od 500 stanovnika, 50.000 kuća na selu je prazno, 150.000 kuća je privremeno nastanjeno, 200 sela je bez osobe mlađe od 20 godina. U 86 posto sela natalitet je u padu, a u 173 škole ide samo jedan učenik.

Nacionalni tim za spas sela se od 2019. godine oglasio samo nekoliko puta. Rezultata i aktivnosti nema. Centralizacija guši sela i male opšine, a javnost se tim problemom uopšte ne bavi.

LSV-VOJVOĐANI ne želi da tema propadanja sela zamre. Tražimo da Vlada Srbije što pre upozna javnost sa planom koji bi podrazumevao pomoć selima i građanima koji žive na selu.

Od mitova i legendi se ne živi. Tražimo konkretne planove i konkretne mere!


Aleksandar Marton
portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine- VOJVOĐANIIzjave | Ponedeljak, 15. 07. 2024. | Komentara: 0

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih.

Saopštenja | Nedelja, 14. 07. 2024. | Komentara: 0

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala  sa snažnih antinacionalističkih i antiratnih pozicija.
Izjave | Subota, 13. 07. 2024. | Komentara: 0

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice...

Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država".ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook