Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 24. 02. 2021. | Komentara: 0

Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

Novi Sad, 24. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje u kojem se nalaze sela u našoj zemlji.

I pored velikih najava, Nacionalni tim za preporod sela, koji je formiran pre dve godine, nije dao nikakve rezultate.

LSV

Sem izrade programa i planova, te emotivnih priča o tradiciji i mitskoj poziciji sela u Srbiji, nismo videli nikakve rezultate.

Srbija je formiranjem nove vlade dobila i Ministarstvo za brigu o selu, ali brige i preporoda i dalje nema.

Procene demografa govore da je naša zemlja za deset godina izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Dakle, ceo jedan Novi Sad ili na godišnjem nivou Belu Crkvu, Alibunar i Plandište zajedno.

Najveća demografska „rupa“ stvara se baš u seoskim sredinama. Mala sela nestaju, ona malo veća postaju prošireni salaši, a velika sela su puna praznih i zapuštenih kuća.

LSV smatra da bez jasne rasprave o pogubnosti centralizacije nema bilo kakve šanse za napredak.

Dok se marketinški priča o selu, u Beogradu se grade kule, fontane i spomenici. Dok se gase pruge između sela, dotle se priča o izgradnji metroa u glavnom gradu.

Sasvim je jasno da bez korenitih sistemskih promena i vraćanja ingerencija na pokrajinu, gradove, opštine i sela ne možemo pričati o zdravom odnosu prema selu.

I dalje ćemo snažno insistirati na promenama ovog centralističkog Ustava i pratećih zakona.

Samo zdrav i decentralizovan sistem mogu početi da popravljaju situaciju na selu. Dakle, konkretne akcije, a ne jalove priče o mitovima i legendama.

Portparol 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Odbori LSV | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Smanjiti troškove poljoprivrednika

KIKINDA - Otvarajući konferenciju za novinare koja je bila posvećena akciji Lige socijaldemokrata za ukidanje obavezne godišnje registracije traktora, predsednik Gradske organizacije LSV Kikinda Miloš Šibul rekao je da je osnovi cilj ove akcije da se smanje troškovi poljoprivrednika, koji i ovako imaju velike namete.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook