Sportski dan za zdravlje žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Sportski dan za zdravlje žena

ZRENJANIN - Članice Gradske organizacije Foruma žena LSV Zrenjanin u subotu, 28. maja, bile su domaćice petog po redu Sportskog dana. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom aktivistkinje svih gradskih i mesnih odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležavaju Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje i reproduktivno pravo.

- Prvi cilj ovakvih akcija je ukazivanje na značaj preventivnih pregleda, a drugi cilj je ohrabrivanje žena na politički aktivizam i veću zastupljenost u politici - kazala je Ela Štraub, predsednica Foruma žena LSV. Ona je podsetila na to da FŽ LSV upravo insistira na što većem broju ovakvih i sličnih manifestacija, jer na taj način, kroz neformalno druženje,  žene ukazuju na brojne negativne stereotipe, prisutne u našem društvu . Na pitanje zašto kod nas nema više žena u politici, predsednica FŽ LSV je odgovorila da su tome, pre svega, doprinele predrasude da su žene manje sposobne od muškaraca, zatim shvatanja sredine da je ženama mesto samo u kući, ali i zbog predrasude da su uspešne, angažovane žene loše majke.

"Sa jedne strane, ovakva okupljanja su potrebna, kako bismo poslale poruku da smo sposobne, jake, odlučne. Sa druge strane, ovakve akcije imaju za cilj i to da se žene međusobno upoznaju, razmene iskustva, sarađuju. Solidarnost je jedna od bitnijih pretpostavki za osnaživanje žena i podsticanje na aktivniji politički angažman - rekla je Ela Štraub. Sportskom danu u Zrenjaninu, prisustvovalo je četrdesetak učesnica. Ekipe Foruma žena iz OO LSV Žabalj, Belog Blata, Mužlje i Zrenjanina, kao i dve ekipe omladinki GrO LSV Zrenjanin,  takmičile su se u pet disciplina: pikado, skok u dalj, skakanje u džakovima, natezanje konopca i mali fudbal. Glavnu nagradu " prelazni pehar " osvojila je ekipa Foruma žena iz Đurđeva, koja je bila ubedljiva u svim disciplinama.

- Ovaj datum, 28. maj, u međunarodnom kalendaru zdravlja upisan je kao veoma značajan, jer podstiče na razmišljanje o tome koliko je važno zdravlje žene, i podseća da svaka žena ima i svoja reproduktivna prava. Gradska organizacija Foruma žena LSV Zrenjanin i ubuduće će se zalagati za to da o svom zdravlju, reproduktivnom pravu i zaštiti odlučuje žena sama - rekla je Ilidoko Bođo, predsednica GrO FŽ LSV Zrenjanin. Podršku aktivistkinjama Foruma žena na terenima SC "Partizan", ali i van njih, pružlili su i Dejan Čapo, predsednik GrO LSV Zrenjanin, Dragan Nedeljkov, predsednik Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin, zatim Vojislav Matić, Vladimir Milošev, Tibor Vaš, Stevica Radu, i mnogi drugi članovi i simpatizeri Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(BILSV, 30.05.2011.)
Izjave | Ponedeljak, 15. 07. 2024. | Komentara: 0

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih.

Saopštenja | Nedelja, 14. 07. 2024. | Komentara: 0

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala  sa snažnih antinacionalističkih i antiratnih pozicija.
Izjave | Subota, 13. 07. 2024. | Komentara: 0

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice...

Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država".ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook