Sprovesti odluku Skupštine Vojvodine o hrvatskom kao službenom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 07. 03. 2021. | Komentara: 0

Sprovesti odluku Skupštine Vojvodine o hrvatskom kao službenom jeziku

Novi Sad, 07. mart 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih pokrajinskih i državnih organa da u najkraćem mogućem roku sprovedu odredbe Ustava Republike Srbije i Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine koje se odnose na službenu upotrebu hrvatskog jezika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

LSV

Kao što je poznato, na osnovu Ustava Republike Srbije, Autonomna Pokrajina Vojvodina stara se o poštovanju i unapređivanju  prava pripadnika nacionalnih zajednica. Na osnovu člana 79. Ustava Srbije, Vojvodina je svojim Statutom i to u članu 24. sem srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenu upotrebu uvela i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezika i njihova pisma.

Uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu od početka je nailazilo na velike prepreke.

Treba podsetiti da je Skupština Vojvodine, uz predsedavanje Nenada Čanka, još 2002. godine donela odluku da je i hrvatski jezik u službenoj upotrebi u radu Skupštine.

Nažalost, ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju se u celosti.

Juče je svoje nezadovoljstvo statusom hrvatskog jezika u Vojvodini iznela i predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta Jasna Vojnić.

Pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika ne sme se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili opštinama, nego je potrebno u potpunosti sprovesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu upotrebu hrvatskog  jezika na celoj teritoriji pokrajine.

Jasno je da su nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne i da pokušavaju da ustanove praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda, pa je baš iz tog razloga potrebno snažno insistirati na sprovođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica.

Vojvodina je vekovima bila mesto susreta i zajedničkog života pripadnika velikog broja nacija. 

Vojvođanski duh tolerancije i raznolikost nameće zadatak brzog delovanja nadležnih organa i rešavanja postojećih problema.

Portparol 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.
Edukacija LSV | Sreda, 15. 09. 2010. | Komentara: 0

Instruktaža za kampanju od vrata do vrata

Trenerice i treneri Centra za edukaciju LSV održali su niz intruktaža za aktiviste stranke koji su učestvovali u kampanji ‘Od vrata do vrata' od marta do novembra 2010. godine. U instruktaži su učestvovali: Nataša Lalić, Ana Kandić, Dragana Dukić, Goran Veselinović, Nenad Vezmar, Miodrag Mitrić, Miloš Veselinov, Nebojša Mudrinski i Vladimir Ivančević.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook