Profesionalizovati administraciju u Srbiji

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.

On je izjavio da će uskoro biti definisan položaj državnih i lokalnih službenika čije se pozicije menjaju posle izbora, odnosno biće utvrdjeno ko ostaje, a ko napušta radna mesta. Na javnoj raspravi "Političke stranke i angažovana javnost u Srbiji", Radaković je kazao da je administracija u Srbiji na lokalnom i državnom nivou neprofesionalna i politizovana i da Ministarstvo "ima ideju da se definiše ko posle izbora ostaje, a ko ide".

"Pomoćnici ministara su profesionalci i oni bi trebalo da ostanu " naveo je on i ocenio da medju zaposlenima u državnoj administraciji ima višak onih koji ne rade dobro, a manjak kvalitetnih i obrazovanih. Prema njegovim rečima, planira se formiranje institucije u kojoj bi se državni službenici obučavali i ocenjivali. On je kazao da će do kraja godine biti pripremljen zakon o lokalnim službenicima i da se mora raditi na zakonima "na kojima se zastalo" - zakonu o državnoj republičkoj komisiji i zakonu o odbornicima i lokalnim izborima.
Stručnjak za ljudska prava i doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić je tom prilikom istakao da pojedinac u Srbiji ništa ne može postići ukoliko nije član neke političke partije.

"Možete da dobijete mnogo i ako ništa ne vredite, a član ste partije i obrnuto. Nekompetentni ljudi su postavljeni na mnoga odgovorna mesta " ocenio je on.

Na javnoj raspravi u organizaciji Centra za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenjeno je da je osnovni strukturalni problem Srbije što u procesu evropskih integracija veliki uticaj imaju političke stranke, odnosno izvršna u odnosu na zakonodavnu i sudsku vlast. Učesnici su podsetili da je u izveštaju Evropske komisija o napretku Srbije u 2008. godini kao najveći problem u ispunjavanju političkih uslova za prijem Srbije u EU naglašeno pitanje partijske kontrole nad poslaničkim mandatima i uloga Skupštine Srbije u izboru sudija.

(BILSV, 26. 10. 2010.)
Saopštenja | Utorak, 27. 09. 2022. | Komentara: 0

Mirović i Nedimović horor u poljoprivredi u Vojvodini predstavili kao bajku Republici Srpskoj i obećali podršku u hrani

U trenutku kada poljoprivrednici u Vojvodini u očaju smišljaju kako da završe setvu u uslovima previsokih cena veštačkog đubriva i dizela, hvataju se za glavu očajni nakon katastrofalne žetve zbog suše, Igor Mirović je proglašava najsnažnijom poljoprivrednom oblašću i obećava pomoć Republici Srpskoj.
Saopštenja | Nedelja, 25. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV: Preobučeni radikali nas ponovo vode u izolaciju

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da poništi skandalozni i štetni Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske Federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje.
Iz medija | Nedelja, 25. 09. 2022. | Komentara: 0

U LSV stasala generacija iskusnih političara koji imaju ideje i energiju

Opšti izbori će biti 2024. godine i Liga socijaldemokrata Vojvodine na njih mora izaći spremna, jaka i reorganizovana. Lično, mislim da sam posle 32 godine postao teret stranci jer su me sve vlasti i opozicije združeno pljuvale i to je kod jednog broja građana ostavilo neki trajni utisak. Ovo u interjuu za „Blic nedelje“ kaže Nenad Čanak, predsednik LSV.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook