Teslina urna jeste spomenik nauci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 05. 2016. | Komentara: 0

Teslina urna jeste spomenik nauci

Novi Sad, 31. maj - Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama. Njeno premeštanje nije i ne može biti stvar odluke susreta predsednika države i patrijarha.

 

Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta.

 

Pokušaja SPC da to izdejstvuje, bilo je i pre dve godine, kada su se tome usprotivili i njegova rodbina, Muzej Nikole Tesle i naučna javnost, pa je čitav postupak zaustavljen. Međutim, činjenica da patrijarh u to sada upliće predsednika države, posebno zabrinjava.

 

Prošli put smo rekli, a danas ponavljamo – ako neko želi da Tesli gradi spomenik u porti hrama, neka gradi. Ali premeštati urnu iz muzeja, apsolutno je nedopustivo.

 

Ukoliko se to sada dogodi, to ne bi bio jedan u nizu rezultata Nikolićevog gaženja Ustavom definisanog načela sekularnosti države, niti jedna u nizu blamaža predsednika države. To bi bila svetska sramota.

 

Biro za informisanje 

Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 06. 2011. | Komentara: 0

Važna decentralizacija kulture

ZRENJANIN - Kulturni centar Zrenjanina veoma ambiciozno pristupa stvaranju svog identiteta i imidža, i trudi se da, u zavisnosti od kulturnih interesovanja i senzibiliteta, svim Zrenjanincima obezbedi kvalitetan program koji mogu posmatrati, ali i interaktivno učestovovati u realizaciji programskih aktivnosti, istakla je danas Ankica Dostanić direktorka Kulturnog centra Zrenjanina.
Iz medija | Nedelja, 12. 06. 2011. | Komentara: 0

Još nedostaje politička volja da se Vojvodini vrati imovina

NOVI SAD - Predsednik Komisije Vlade Srbije zadužene za pripremu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš, izjavio je za današnji Dnevnik da popis imovine AP Vojvodine postoji, ali da evidencija imovine nije ni neophodna ukoliko se novim zakonom definiše osnov za vraćanje imovine lokalnim samoupravama i Pokrajini.
Odbori LSV | Nedelja, 12. 06. 2011. | Komentara: 0

LSV Subotica: SVM se služi neistinama

SUBOTICA - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica odbacio je optužbe iznete u saopštenju SVM u kojem je Liga napadnuta zbog sklapanja strateškog partnerstva sa Demokratskom strankom nakon izbora za Mesne zajednice.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook