Trgovina mandatima je društveno neprihvatljiva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 10. 11. 2014. | Komentara: 0

Trgovina mandatima je društveno neprihvatljiva

BEOGRAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, govoreći o masovnoj pojavi promene političkih dresova bilo poslaničkih bilo odborničkih, za današnju Politiku kaže da ona nije novijeg datuma. 

LSV

Kostreš je podsetio da je prvi put u Vojvodini na takav način promenjena vlast 1992. godine kada je SPS preuzeo vlast zahvaljujući glasovima reformista. Pa je onda 2003. Dinkić okupio poslanike koji su služili za rušenje vlade DOS-a, a od 2008. do 2012. mnoge lokalne samouprave koje su bile radikalske preko noći su postajale demokratske. Sada to rade naprednjaci, dodaje Kostreš.
– To su manje-više radili svi koji su bili u prilici da formiraju vlast i zato je potrebno da svi kažemo da to više nećemo raditi. Ili možemo i dalje da tonemo svi u mulj. Hajde, dakle, da vratimo situaciju na početno stanje - a to su izbori. Znači, nije sporno da neko promeni svoje političko mišljenje i stranku, ali ne može sa sobom nositi svoj mandat. Razumem situaciju kada se stranka cepa, kao u slučaju SRS-a ili DS-a, to je drugi tip priče, ali kupovati ljude ili ubeđivati ih da pređu (jer ne mora da znači da su svi oni prešli zbog novca), uopšte lobirati nekoga ko je izabran na jednoj listi da pređe na drugu jeste potpuno loše i samo urušava politički sistem u Srbiji. Na kraju će se svima nama obiti o glavu – ističe Kostreš, objašnjavajući zašto LSV predlaže da se sve stranke javno obavežu da neće prihvatati mandate odbornika, poslanika, narodnih poslanika koji eventualno pređu kod njih. 
- Aleksandra Jerkov je, navodi Kostreš, napustivši Ligu iz svojih razloga, vratila i odbornički mandat u Skupštini grada Novog Sada i poslanički mandat u Skupštini Srbije, i otišla svojim putem.
– Zato treba da se napravi jedan društveni dogovor "svi za sve" i onda bukvalno da se vrate svima mandati kako su osvojeni na izborima, a da takvo ponašanje postane društveno neprihvatljivo, da svi - i mediji i nevladin sektor i političke partije - to osude. Neće biti lako, ali moramo da probamo – dodaje Kostreš.

(BILSV, 10. 11. 2014)




Edukacija LSV | Nedelja, 30. 01. 2011. | Komentara: 0

Obuka novih trenera i trenerica Centra za edukaciju LSV

Od 21. januara do 12. marta 2011. godine održana su četiri seminara za nove trenere i trenerice Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) u organizaciji Ce LSV u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Prva dva trodnevna seminara održana su u Studentskom centru u Subotici, a poslednja dva jednodnevna u prostorijama LSV u Novom Sadu.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook