Ustav je pitanje svih pitanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 13. 05. 2014. | Komentara: 0

Ustav je pitanje svih pitanja

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da u Vojvodini mora da se dogodi ili rekonstukcija vlade, ili novi izbori, jer vlast koju Demokratska stranka ima u toj pokrajini apsolutno ne odgovara podršci koju ima u biračkom telu.

LSV

Čanak je novinarima u parlamentu rekao da je pitanje da li će se menjati odnosi u pokrajinskoj administraciji rekonstukcijom ili izborima da bi se uskladili sa realnim odnosom snaga, jer je jasno da vlast koju ima DS apsolutno ne odgovara podršci koju ta stranka ima u pokrajini.

– To nije pitanje normalnih oscilacija tokom mandata, nego je to pitanje kako je moguće da onaj koji je dobio jedva šest odsto podrške ima 100 odsto vlasti. To ne biva – kaže Čanak. Lider LSV je uveren da “tu nešto mora da se desi - rekonsturkcija ili izbori”.

– Ne bih da kalkulišem, ali znam da je Pokrajinski odbor DS sada zauzet izborima unutar DS i kada ti izbori prođu verujem da će situacija biti mnogo jasnija – zaključio je Čanak.

Kozmetičke promene Statuta

Lider LSV je u Narodnoj skupštini Republike Srbije rekao i da nije vredno govoriti o Predlogu izmenjenog Statuta Vojvodine, te da je tu zapravo reč o kozmetičkim izmenama. Čanak je uveren da je “cela halabuka oko Statuta posledica činjenice da je Vojvodina jedina bezopasna tema u ovoj zemlji, pa može da se prave bure u čaši vode iako je suštinski sve pitanje izmene Ustava”. Dok se Ustav ne promeni, naglasio je on, sve su “kozmetičke promene i šminkanje leša” i zato je “nevredno govoriti o navodnim promenama koje su se desile”.

Rasprava o simbolima, smatra Čanak, takođe je nevažna sve do donošenja novog Ustava, a “LSV neće dozovliti da se insistira na tradicionalnim simbolima i da se ta priča pretvori u čist falsifikat kao što je bilo pokušaja”.

– Te tradicionlane simbole neka potraže u muzejima pa ćemo onda razgovarati. To nije ni kozmetika, ovo ne izgleda lepše nego gluplje –  rekao je Čanak. On je, međutim, naglasio da će LSV i ovoga puta pokušati da bude što je moguće konstruktivinija i da ne dozvoli falsifikate, a kako će glasati zavisi od toga da li će se “barem malo neko držati činjenica u procesu donošenja Statuta”.

Političke nagodbe

Čanak je dodao da niko neće da se bavi nečim što nije važno i pitao kako to da ne može da se postigne konsenzus o finanisranju Vojvodine ili da se donese zakon o povraćaju Nacionalnog parka Fruška gora Vojvodini, jer je to jedino što pokrajina ima u komadu od šuma.

– To su sve političke nagodbe, a pitanje Ustava je pitanje svih pitanja i dok se on ne promeni u ovoj zemlji neće biti ništa normalno i u skladu sa realnošću – zaključio je Čanak.

(BILSV, 13. 05. 2014)



Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.

Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook