Vaspitanje o reproduktivnom zdravlju uvesti u obrazovni sistem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 05. 2015. | Komentara: 0

Vaspitanje o reproduktivnom zdravlju uvesti u obrazovni sistem

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je da su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a koji se tiču broja obolelih žena od raka grlića materice su, alarmantni i poražavajući.

LSV

Naime, prema tim podacima, u Srbiji svakog dana jedna žena umre, a najmanje četiri obole od raka grlića materice. Ona se založila za uvođenje vaspitanja o reproduktivnom zdravlju u obrazovni sistem. Tepić je je na Okruglom stolu "Prevencija i tretman raka grlića materice u Srbiji" koji je danas održan u Narodnoj skupštini poručila da je zbog toga izuzetni značajan rad na prevenciji te bolesti, ukazujući u tom pogledu na sprovođenje projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" u gotovo svim vojvođanskim srednjim školama.

– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je zajedno sa stručnom Radnom grupom koju čine stručnjakinje iz oblasti ginekologije, epidemiologije, urologije i psihologije osmislio projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ čiji je jedan od prioriteta upravo prevencija polno prenosivih bolesti. Želeli smo da kroz moderan radioničarski vid nastave šesnaestogodišnjacima skrenemo pažnju na brigu o njihovom reproduktivnom zdravlju uopšte. Želeli smo da mlade naučimo što je moguće više stvari o polno prenosivim bolestima, kontracepciji, seksualnosti, anatomiji polnih organa, ali i psihološkim segmentima kao što su na primer: kada je pravo vreme za stupanje u seksualni odnos, kako da prihvate svoje telo, šta je to zaljubljenost, a šta ljubav. Do danas je preko 6.000 vojvođanskih srednjoškolaca prošlo kroz naš program koji traje tokom čitave školske godine, a već je prijavljeno još toliko đaka koji će i u 2015/2016. godini slušati o seksualnom vaspitanju i reproduktivnom zdravlju –  navela je pokrajinska sekretarka.

Ona je istakla da istraživanje koje je sprovedeno u okviru tog projekta pokazuju koliko srednjoškolci ne znaju ni osnovne stvari kada je reč o njihovom reproduktivnom zdravlju i najavila da će po završetku uporedne analize dobijenih podataka biti upućena inicijativa, prvo prema Skupštini Vojvodine, a potom prema Narodnoj skupštini Srbije za uvođenje "Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju" u obrazovni sistem. Okrugli sto u Skupštini Srbije održan je u organizaciji Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije – SRH i Parlamentarne grupe za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV, pod pokroviteljstvom Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije.

(BILSV, 27. 05. 2015)



Odbori LSV | Petak, 17. 05. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani ujedinjeni protiv režima

LSV – VOJVOĐANI su važan deo najšire opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“
Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook