Vladin odbor sutra o nacrtu zakona o javnoj svojini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 08. 2011. | Komentara: 0

Vladin odbor sutra o nacrtu zakona o javnoj svojini

BEOGRAD - Odbor Vlade Srbije za privredu i finansije sutra će razmatrati radnu verziju Nacrta zakona o javnoj svojini i utvrditi program javne rasprave o tom dokumentu. Prema planu vlade, javna rasprava o Nacrtu zakona o javnoj svojini trajaće nekoliko nedelja, kako bi predlog tog zakona, zajedno sa predlogom zakona o vraćanju imovine i obeštećenju,

Bojan Kostreš

u septembru bio dostavljen Skupštini na usvajanje.

Usvajanje zakona o javnoj svojini i restituciji su uslovi Evropske unije da Srbija dobije status kandidata za pristupanje Uniji. Predsednik radne grupe za pripremu Nacrta zakona o javnoj svojini Bojan Kosreš rekao je danas agenciji Beta da je usaglašen najveći deo teksta zakona i da su od 25 spornih pitanja, koliko je bilo na početku, sada sporna samo dva ili tri.

- Sporna pitanja se odnose na javnu svojinu autonomnih pokrajna nad velikim sistemima, odnosno Telekomom, Železnicama, eletroprivredom, putevima, poštama - rekao je Kostreš. On je dodao da je tražio da veliki sistemi na teritoriji Vojvodine budu definisani kao javna svojina Pokrajine.

- To nije prihvaćeno i trenutno u Nacrtu zakona piše da javna svojina nad velikim sistemima pripada Srbiji - naveo je Kostreš i dodao da će to pitanje biti usaglašavano u toku javne rasprave.

- Ostala sporna pitanja su definisanje poljoprivrednog zemljišta i imovine RTV Vojvodine i ona će lakše biti rešena ako se postigne dogovor o vlasništvu nad velikim sistemima - ocenio je Kostreš. Budućim zakonom o javnoj svojini, prema njegovim rečima, biće vraćeno stanje kako je bilo pre 1995. godine, odnosno gradovi i opštine dobiće nazad svojinu nad trgovima, ulicama, parkovima, lokalnim putevima, komunalnim sistemima i imovinom koja pripada javnim preduzećima čiji su oni osnivači.

- To je veliki pomak, jer u početnoj verziji Nacrta zakona o javnoj svojini to nije bilo tako definisano - rekao je Kostreš. Zakon o javnoj svojini, kako je istakao, biće usklađen sa zakonom o restituciji, što znači da neće biti spora o vraćanju imovine bivšim vlasnicima. Komentarišući izjavu predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da je radna verzija Nacrta zakona o javnoj svojini predata Vladi Srbije bez konsultacija o tom dokumentu s pokrajinskim vlastima, Kostreš je rekao da se Pajtić "postavio kao portparol nezadovoljnih članova radne grupe" i da to nije posao premijera Vojvodine. Kostreš je objasnio da ga je premijer Srbije Mirko Cvetković 15. agvusta, posle konsultacija s predstavnicima Evropske komisije, obavestio da je odlučio da se Nacrt zakona o javnoj svojini "pusti u javnu raspravu, bez obzira da li je dovršen ili nije".

- Ja sam tražio još jednu nedelju, kako bi nacrt zakona bio usaglašen i kako bih obavestio ostale članove radne grupe, ali mi je premijer rekao da to nije neophodno. Svaka druga reakcija bi bila neozbiljna - naveo je Kostreš. On je dodao da je zadovoljan onim što je uradila radna grupa za pripremu Nacrta zakona o javnoj svojini.

(BILSV, 18.08.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook