Vlast da uspostavi efikasan sistem protiv nasilja nad ženama, za početak da promeni način obraćanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 18. 05. 2023. | Komentara: 0

Vlast da uspostavi efikasan sistem protiv nasilja nad ženama, za početak da promeni način obraćanja

Novi Sad, 18. maj 2023 - Danas, na Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja, Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od države da umesto deklarativnog podržavanja borbe protiv nasilja nad ženama počne da postavlja sistem koji će ovu gnusnu pojavu iskoreniti.

LSV

U jednom od najtežih trenutaka u novijoj istoriji našeg društva, kada nasilje dostiže svoju kulminaciju u svim oblastima života, ne postoji bolji trenutak da se olako izrečena obećanja i floskule zamene konkretnom akcijom.

Ne postoji bolji trenutak da jezik mržnje i nasilja političari na vlasti zamene konstruktivnim i pristojnim izražavanjem i postupcima.

Na stvaranje sigurnog okruženja za devojčice i žene u porodici značajno utiče klima u društvu, slika koju dobijaju iz medija, način komunikacije u javnim obraćanjima. Kada je sve to preplavljeno mržnjom, nasiljem i beskrupuloznošću, kao poslednjih godina, diktirano od strane sadašnje vlasti i njihovih koalicionih partnera, širi se kao zloćudni virus na ponašanje moralno labilnih osoba, vršioca nasilja i femicida.

Nepostupanje ili pogrešno postupanje nadležnih institucija u slučajevima rodno zasnovanog nasilja žene plaćaju svojim životima i nema više opravdanja za okretanje glava nadležnih u državi koji ovaj društveni problem guraju pod tepih.

Centri za socijalni rad, policija, obrazovni sistem i mediji su prvi kojima treba ozbiljna rekonstrukcija pristupa ovoj temi. Preuzimanje dobrih praksi iz nevladinog sektora, bolja komunikacija institucija, zdrav i efikasan sistem koji funkcioniše - to treba našim ženama. Licemerno neiskreno povlađivanje bez praktičnih koraka je bezobrazna uvreda.

Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Sreda, 19. 06. 2024. | Komentara: 0

Orden dodeljen vladiki Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da, u skladu sa unutrašnjim propisima crkve, poništi odluku o dodeli ordena penzionisanom vladiki Kačavendi. 
Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook