Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD -  U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da  Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.

- Podsetiću da su AP Vojvodina i Skupština AP Vojvodine, bile te koje su nakon nemilih događaja iz devedesetih godina bile prve koje su uspostavljale saradnju i dijalog sa regijama iz zemlja sa kojima je Srbija imala nesporazume. Prvi oblik saradnje uspostavljen je sa Istarskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, a ubrzo potom i sa Tuzlanskiom kantonom - rekla je Sedlarevićeva. Ona je uverena i da je ovom međuregionalnom saradnjom napravljen prvi korak u uspostavljanju dijaloga i saradnje na državnom nivou između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sedlarevićeva je dodala i da nordijski model saradnje može da posluži kao primer dobre prakse uspostavljanja odnosa u regionu.

- Naravno da ne možemo u potpunosti kopirati i preslikavati model saradnje jedne zemlje i regije na druge jer smo svi različiti, ali svakako možemo iskoristiti ideje na koji način može da se unapredi i institucionalizuje međudržavna i međuregionalna saradnja - naglasila je potpredsednica Sedlarević. Kopredsednik Igmanske inicijative i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov istakao je da nordijski model saradnje može da posluži kao primer Srbiji, jer su i nordijske zemlje u prošlosti imale izvesne nesporazume, koji su prevaziđeni a saradnja institucionalizovana. On je naglasio da se Igmanska inicijativa zauzima za uspostavljanje stalnih interparlamentarnih veza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te da u tome ima punu podršku predsednika ove četiri države i njihovih parlamenata. Popov je rekao da je zadovoljan što smo, prema njegovim rečima, na putu trenda koji donosi nadu da se događaji iz prošlosti neće ponoviti i da će se odnosi država u regionu normalizovati. O nordijskom modelu saradnje koji podrazumeva unapređivanje interparlamentarne saradnje, kroz stvaranje stalnih interparlamentarnih tela za pojedine oblasti kao što su bezbednost, ekologija, EU integracije, govorili su ambasador Finske u Srbiji Kari Vijalajinen, ambasadorka Danske Met Kjuel Nilsen i ambasador Švedske Krister Asp. Pored predstavljanja ovog modela saradnje, ambasadori su govorili i o praktičnim rezultatima saradnje nordijskih zemalja, kao i o mogućnostima njihove primene na naš region.

(BILSV, 24.03.2011.)
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Došao đavo po svoje

Došao đavo po svoje. Ovako je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš prokomentarisao nalaz Demostata da u Srbiji Aleksandar Vučić uživa samo jedan odsto više poverenja od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine treba da se izjasni o agresiji Rusije na Ukrajinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine bi mogla da pokrene pred vojvođanskim parlamentom zvaničnu osudu podrške agresije Rusije na Ukrajinu i time da Skupština APV podrži ukrajinsku zajednicu u Vojvodini, izjavio je pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović. 
Odbori LSV | Petak, 01. 07. 2022. | Komentara: 0

LSV: Regionalni vodovodi jedini put da Vojvođani dobiju ispravnu vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka kikindskih vlasti da kubik vode i kanalizacionih usluga poskupi za 39,40% skandalozna. Građani Kikinde zahtevaju ispravnu pijaću vodu, a ne drastična poskupljenja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook